Stosunek długości okręgu do jego cięciwy.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wiktoryna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 11 gru 2010, o 15:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Stosunek długości okręgu do jego cięciwy.

Post autor: wiktoryna »

Jak w temacie: Jaki może być stosunek długosci okręgu do jego cięciwy?
a) 3
b) \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\)
c) 4
d) 6
Czy istnieje na to jakiś wzór?
Proszę o pomoc
Ostatnio zmieniony 20 lis 2011, o 13:25 przez wiktoryna, łącznie zmieniany 1 raz.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Stosunek długości okręgu do jego cięciwy.

Post autor: kamil13151 »

Okrąg ma nieskończenie wiele cięciw o różnych długościach, więc jak może istnieć konkretny stosunek?
wiktoryna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 11 gru 2010, o 15:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Stosunek długości okręgu do jego cięciwy.

Post autor: wiktoryna »

zapomniałam wypisać możliwe odp. już poprawione
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Stosunek długości okręgu do jego cięciwy.

Post autor: kamil13151 »

Długość okręgu to \(\displaystyle{ 2 \pi r}\). Cięciwy to \(\displaystyle{ c}\), gdzie \(\displaystyle{ c<2r}\). Stosunek jest większy od \(\displaystyle{ \frac{2 \pi r}{2r}= \pi}\). Odp. b), c), d).
Ostatnio zmieniony 20 lis 2011, o 13:43 przez kamil13151, łącznie zmieniany 1 raz.
wiktoryna
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 42
Rejestracja: 11 gru 2010, o 15:22
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 9 razy

Stosunek długości okręgu do jego cięciwy.

Post autor: wiktoryna »

W takim razie b), C) i d) są prawidłowe, przecież. Zgadza się, dziękuję.
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Stosunek długości okręgu do jego cięciwy.

Post autor: kamil13151 »

Tak, zgadza się, na szybko popatrzyłem
ODPOWIEDZ