W równoległoboku ABCD przez wierzchołek B kąta rozwartego poprowadzono prostą, która przecięła bok DC w punkcie E takim, że |<ADB|=|<DEB|
a) wykaż, że trójkąty ADB i DEB są podobnę
b) wiedząc dodatkowo, że boki trójkąta DBE mają długość |DB|=20 ; |BE|=12 8/21 ; |DE|=19 1/21 ; oblicz obwód równoległoboku.
Równoległobok podobieństwo i długości boków
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Równoległobok podobieństwo i długości boków
a) Suma miar kątów sąsiednich wynosi 180 stopni. Cecha kąt-kąt.
b) Z podobieństwa oblicz boki AD i AB, jaki problem?
b) Z podobieństwa oblicz boki AD i AB, jaki problem?