Pole trójkąta wpisanego w koło

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Megane1324
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 lis 2011, o 19:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Pole trójkąta wpisanego w koło

Post autor: Megane1324 »

Na trójkącie ABC, w którym /AC/=/CB/, opisano koło o promieniu 2 cm. Miara kąta między promieniami AO i CO jest o 25% mniejsza od miary kąta półpełnego. Ile wynosi pole trójkąta? Bardzo proszę o rozwiązanie i wytłumaczenie.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole trójkąta wpisanego w koło

Post autor: anna_ »

Masz rysunek, policzyłaś ten kąt?
Był wzór na pole trójkąta z sinusem kąta między bokami?
Megane1324
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 lis 2011, o 19:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Pole trójkąta wpisanego w koło

Post autor: Megane1324 »

Brak rysunku, wzoru z sinusem też nie było (2gim)
Kąt policzyłam:
25%*180= 45
180-45= 135 stopni
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole trójkąta wpisanego w koło

Post autor: anna_ »

AU
AU
91efcf67c904f2a9.png (14.87 KiB) Przejrzano 66 razy
[/url]
Będzie trochę liczenia.
Trójkąt \(\displaystyle{ AOC}\) jest równoramienny (jest też przystający do trójkata \(\displaystyle{ BOC}\))
licz kolejno:
\(\displaystyle{ | \sphericalangle OCA|}\)
\(\displaystyle{ | \sphericalangle ACB|}\)
\(\displaystyle{ | \sphericalangle AOB|}\)
\(\displaystyle{ |AB|}\) - z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ ABO}\)
\(\displaystyle{ |OD|}\)- z Pitagorasa dla trójkąta \(\displaystyle{ DBO}\)
wysokość trójkąta \(\displaystyle{ ABC}\) (\(\displaystyle{ h=|OD|+|OC|}\))
pole
Megane1324
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 15 lis 2011, o 19:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin

Pole trójkąta wpisanego w koło

Post autor: Megane1324 »

Bardzo dziękuję za pomoc, zadanie się udało
ODPOWIEDZ