przystawanie trójkątów

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
cwaniak95
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 1 cze 2011, o 15:43
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa

przystawanie trójkątów

Post autor: cwaniak95 »

Mam problem z rozwiązaniem poniższych zadań a w środę mam z tego klasówkę. Proszę o w miarę możliwości jak najprostsze rozwiązania (bez funkcji trygonometrycznych, liczb zespolonych itp.).

6. Punkty D i E leżą odpowiednio na bokach BC i AB trójkąta równobocznego ABC, przy czym BE=CD. Punkt M jest środkiem odcinka DE. Wykazać, że BM= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)AD.

11.Dwusieczna kąta ACB trójkąta ABC przecina odcinek AB w punkcie D. Punkt P leży na odcinku CD. Na boku AB danego trójkąta zbudowano, po zewnętrznej stronie trójkąta ABC, taki trójkąt ABQ, że \(\displaystyle{ \sphericalangle QAB= \sphericalangle PAC}\) oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle QBA=\sphericalangle PBC}\). Udowodnić, że \(\displaystyle{ \sphericalangle CDA= \sphericalangle QDA}\).

13.Niech ABCDEF będzie sześciokątem wypukłym takim, że BC=CD=DE, EF=FA=AB oraz \(\displaystyle{ \sphericalangle BCD= \sphericalangle EFA=60°}\). Niech G i H będą punktami leżącymi wewnątrz tego sześciokąta. Udowodnić, że AG+GB+GH+DH+HE\(\displaystyle{ \ge}\)CF.

14. Dany jest prostokąt ABCD, w którym AD<AB. Wewnątrz tego prostokąta wyznaczyć takie punkty P i Q, dla których suma AP+DP+PQ+QB+QC przyjmuje jak największą wartość.

Z góry dziękuje za pomoc.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

przystawanie trójkątów

Post autor: anna_ »

6.
124188.htm#p453971
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

przystawanie trójkątów

Post autor: Vax »

11)
AU
AU
33v0oar.jpg (15.25 KiB) Przejrzano 57 razy
Zauważmy, że \(\displaystyle{ \sphericalangle QAD = \sphericalangle PAC}\), \(\displaystyle{ \sphericalangle ACD = \sphericalangle PCB}\), \(\displaystyle{ \sphericalangle CBP = \sphericalangle DBQ}\), więc punkty P,D są izogonalnie sprzężone w czworokącie \(\displaystyle{ ACBQ}\), więc da się w niego wpisać elipsę o ogniskach w punktach \(\displaystyle{ P,D}\). Niech punktami styczności danej elipsy z bokami naszego czworokąta będą punkty \(\displaystyle{ L,H,N,M}\). Wówczas \(\displaystyle{ \sphericalangle NDA = \sphericalangle ADM \wedge \sphericalangle LDB = \sphericalangle BDH}\), stąd mamy, że teza jest równoważna \(\displaystyle{ \sphericalangle CDN = \sphericalangle MDQ}\), ale \(\displaystyle{ \sphericalangle CDN = \frac{1}{2} \sphericalangle HDN = \frac{1}{2} \sphericalangle MDL = \sphericalangle MDQ}\) cnd.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

przystawanie trójkątów

Post autor: anna_ »

punkty P,D są izogonalnie sprzężone - to wiedza z poziomu klasy gimnazjalnej?
ODPOWIEDZ