skala podobienstwa trójkaty

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
hinatka_natka10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 paź 2011, o 23:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

skala podobienstwa trójkaty

Post autor: hinatka_natka10 »

Przekątne trapezu podzieliły trapez na cztery trójkąty. Niech P1, P2, P3, P4 oznaczają pola tych trójkątów. Oblicz pole
dane są : P3=7 P4=3 , proszę o wytłumaczenie tego zadania-- 14 lis 2011, o 21:08 --up!@
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

skala podobienstwa trójkaty

Post autor: anna_ »

Wrzuć rysunek, bo nie mam pojęcia, które trójkąty oznaczono \(\displaystyle{ P_3}\) i \(\displaystyle{ P_4}\)
hinatka_natka10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 paź 2011, o 23:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

skala podobienstwa trójkaty

Post autor: hinatka_natka10 »

Kod: Zaznacz cały

http://wstaw.org/h/7addf8fc50d/
to jet taki obrazek
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

skala podobienstwa trójkaty

Post autor: anna_ »

Wydaje mi się, że jest za mało danych.
Nie było np skali podobieństwa?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

skala podobienstwa trójkaty

Post autor: Psiaczek »

anna_ pisze:Wydaje mi się, że jest za mało danych.
Nie było np skali podobieństwa?
Przy oznaczeniach z tego rysunku zachodzi \(\displaystyle{ P _{2}=P _{4}}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

skala podobienstwa trójkaty

Post autor: anna_ »

Tyle to wiem, ale jak policzyć \(\displaystyle{ P_1}\)?
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

skala podobienstwa trójkaty

Post autor: Psiaczek »

anna_ pisze:Tyle to wiem, ale jak policzyć \(\displaystyle{ P_1}\)?

mam równanie, ale prowadzi do wielomianu czwartego stopnia, muszę zobaczyć czy da się policzyć
hinatka_natka10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 paź 2011, o 23:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

skala podobienstwa trójkaty

Post autor: hinatka_natka10 »

no niestety nie było żadnych innych danych ;(
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

skala podobienstwa trójkaty

Post autor: anna_ »

Wyszło mi \(\displaystyle{ P_1= \frac{63}{49}}\)
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

skala podobienstwa trójkaty

Post autor: Psiaczek »

anna_ pisze:Wyszło mi \(\displaystyle{ P_1= \frac{63}{49}}\)
a czy to nie jest \(\displaystyle{ P _{1}^2}\)--- mi wyszło \(\displaystyle{ \frac{9}{7}}\)

moje równanie :\(\displaystyle{ ( \sqrt{7}+ \sqrt{P _{1} })^2=13+P _{1}}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

skala podobienstwa trójkaty

Post autor: anna_ »

AU
AU
e4df2d27ba1f7cc4.png (9.87 KiB) Przejrzano 911 razy
[/url]

\(\displaystyle{ P_3= \frac{ah}{2}=7}\)

\(\displaystyle{ P_3+P_4= \frac{a(h+kh)}{2}= \frac{ah}{2}(1+k)=10}\)

\(\displaystyle{ \frac{ah}{2}(1+k)=10}\)
\(\displaystyle{ 7(1+k)=10}\)
\(\displaystyle{ k= \frac{3}{7}}\)

\(\displaystyle{ \frac{P_1}{P_3}=( \frac{3}{7})^2}\)

\(\displaystyle{ \frac{P_1}{7}= \frac{9}{49}}\)

\(\displaystyle{ P_1= \frac{63}{49}= \frac{9}{7}}\)
Ostatnio zmieniony 15 lis 2011, o 19:31 przez anna_, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Psiaczek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1502
Rejestracja: 22 lis 2010, o 09:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska, Warmia, Olsztyn :)
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 475 razy

skala podobienstwa trójkaty

Post autor: Psiaczek »

Anna , wyszło ci tyle samo co mi, bo nie skróciłaś przez 7, Dwa takie same wyniki to jest szansa że są prawidłowe

Ja prowadziłem wysokości w tych bocznych trójkątach,ale nie umiem wstawiać rysunków , to niech twoje rozwiązanie będzie wzorcowe.
Ostatnio zmieniony 15 lis 2011, o 19:33 przez Psiaczek, łącznie zmieniany 1 raz.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

skala podobienstwa trójkaty

Post autor: anna_ »

Właśnie edytowałam swój post, żeby to skrócić
hinatka_natka10
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 11
Rejestracja: 26 paź 2011, o 23:08
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Białystok

skala podobienstwa trójkaty

Post autor: hinatka_natka10 »

dzięki wielkie za rozwiązanie, ale nie rozumiem tego, z czego to wynika?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

skala podobienstwa trójkaty

Post autor: anna_ »

Z podobieństwa trójkątów \(\displaystyle{ ABE}\) i \(\displaystyle{ DEC}\)
ODPOWIEDZ