koło wpisane w trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 28 lut 2009, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
koło wpisane w trapez
Witam
Promień koła wpisanego w trapez prostokątny jest równy r, kąt ostry trapezu równy jest \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz pole i obwód trapezu.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
Promień koła wpisanego w trapez prostokątny jest równy r, kąt ostry trapezu równy jest \(\displaystyle{ \alpha}\). Oblicz pole i obwód trapezu.
Proszę o pomoc.
Pozdrawiam
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 28 lut 2009, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
koło wpisane w trapez
Te warunki znam ale nie wiem jak to zrobić nie mając żadnych liczb.
Pole trapezu licze z \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}*2r}\) dwójki mi polecą czyli mam \(\displaystyle{ (a+b)*r}\) no i teraz nie mam pojęcia do dalej robic.
Pole trapezu licze z \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}*2r}\) dwójki mi polecą czyli mam \(\displaystyle{ (a+b)*r}\) no i teraz nie mam pojęcia do dalej robic.
-
- Użytkownik
- Posty: 23495
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3264 razy
koło wpisane w trapez
To pisz co z tego dostaniesz.piasek101 pisze: Ramię (dłuższe) z funkcji trygonometrycznych.
Do tego warunek wpisywalności okręgu w czworokąt.
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 28 lut 2009, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
koło wpisane w trapez
no za (a+c) mogę dać (b+d) a za d \(\displaystyle{ \frac{2r}{sin \alpha }}\) wtedy będe miał ze pole trapezu jest równe \(\displaystyle{ (b+ \frac{2r}{sin \alpha })*r}\) stąd wynika że pole trapezu jest równe \(\displaystyle{ br+ \frac{2r ^{2} }{sin \alpha }}\) i co dalej nie mam pojęcia
-
- Użytkownik
- Posty: 83
- Rejestracja: 28 lut 2009, o 14:55
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 16 razy
koło wpisane w trapez
a no faktycznie ;D czyli Pole tego trapezu wynosi \(\displaystyle{ 2r ^{2}+ \frac{2r ^{2} }{sin \alpha }}\) ?