Odcinki \(\displaystyle{ AK}\) i \(\displaystyle{ BL}\) są wysokościami trójkąta ostrokątnego \(\displaystyle{ ABC}\), a punkt \(\displaystyle{ S}\) punktem ich przecięcia. Wykaż, że podobne są trójkąty:
c) \(\displaystyle{ ABS}\) i \(\displaystyle{ LKC}\)
Cechy podobieństwa 2 trójkątów
- epicka_nemesis
- Użytkownik
- Posty: 419
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 00:05
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Poznan
- Podziękował: 60 razy
- Pomógł: 28 razy
Cechy podobieństwa 2 trójkątów
Zacznij od ładnego rysunku.
\(\displaystyle{ \frac{CL}{CB}=cos{\angle}C=\frac{CK}{CA}}\)
\(\displaystyle{ \frac{CL}{CK}=\frac{CB}{CA}}\)
\(\displaystyle{ \frac{CL}{CB}=cos{\angle}C=\frac{CK}{CA}}\)
\(\displaystyle{ \frac{CL}{CK}=\frac{CB}{CA}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 221
- Rejestracja: 23 cze 2011, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: dev/null
- Podziękował: 65 razy
Cechy podobieństwa 2 trójkątów
Jak zrobiłaś ten cosinus?
I niestety mało mi to pomogło.-- 13 lis 2011, o 12:47 --podbijam
I niestety mało mi to pomogło.-- 13 lis 2011, o 12:47 --podbijam