Zadanie
W trapezie równoramiennym prostopadłe przekątne dzielą się w stosunku 4 : 5 . Wysokość
trapezu wynosi 18 cm. Oblicz jego pole.
Rozwiązanie
rysunek
Obliczenia
\(\displaystyle{ 5 ^{2} +5 ^{2} = a ^{2}}\)
\(\displaystyle{ a = 5 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ 4^{2} +4 ^{2} = b ^{2}}\)
\(\displaystyle{ b = 4 \sqrt{2}}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{(9 \sqrt{2}) \cdot 18 }{2}}\)
\(\displaystyle{ P = 81 \sqrt{2}}\)
czy dobrze rozwiązane jest to zadanie
Pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 1631
- Rejestracja: 30 wrz 2010, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Witaszyce
- Podziękował: 288 razy
- Pomógł: 72 razy
Pole trapezu
Jeżeli przekątne dzielą się w takim stosunku to. \(\displaystyle{ (5x) ^{2}+(5x) ^{2}= a^{2}}\).-- 8 lis 2011, o 20:25 --I \(\displaystyle{ (4x) ^{2}+(4x) ^{2}=b ^{2}}\) Chodzi o to że tam nie jest 4 i 5 tylko 4x i 5x.
-
- Użytkownik
- Posty: 82
- Rejestracja: 25 lut 2010, o 19:24
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: WARSZAWA
- Podziękował: 6 razy
Pole trapezu
ok rozumiem ze zadanie nie może być tak banalne sprawdzam waszą czujność (żarcik)
więc wracam do rozwiązania rysunek
rozwiązanie
\(\displaystyle{ 5 \left|FE \right| = 4 \left|EG \right|}\)
po zastosowaniu przekształceń
FE = 10
EG = 8
z własności trójkątów 90, 45, 45
FD = 8
GA = 10
P = 162
teraz będzie dobrze?-- 8 lis 2011, o 20:55 --znaczy odp P = 324
więc wracam do rozwiązania rysunek
rozwiązanie
\(\displaystyle{ 5 \left|FE \right| = 4 \left|EG \right|}\)
po zastosowaniu przekształceń
FE = 10
EG = 8
z własności trójkątów 90, 45, 45
FD = 8
GA = 10
P = 162
teraz będzie dobrze?-- 8 lis 2011, o 20:55 --znaczy odp P = 324