polkole
- e-km
- Użytkownik
- Posty: 475
- Rejestracja: 8 lut 2006, o 11:04
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 49 razy
- Pomógł: 4 razy
polkole
wyznacz z dokladnoscia do dwoch miejsc po przecinku roznice miedzy obwodem polkola o promieniu dlugosci \(\displaystyle{ 2}\), a obwodem kwadratu wpisanego w to polkole w ten sposob, ze dwa jego wierzcholki naleza do srednicy polkola, a ozostale dwa do polokregu bedacego czescia brzegu tego polkola.
- Lorek
- Użytkownik
- Posty: 7150
- Rejestracja: 2 sty 2006, o 22:17
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 1322 razy
polkole
Jak to sobie narysujesz, to zauważysz, że (a-bok kwadratu)
\(\displaystyle{ a^2+\left(\frac{a}{2}\right)^2=r^2\Rightarrow a=\frac{4\sqrt{5}}{5}}\)
czyli obwód kwadratu
\(\displaystyle{ L_q=4a}\)
półkola
\(\displaystyle{ L_c=\pi r+2r}\)
i liczysz różnicę i sobie przybliżasz.
\(\displaystyle{ a^2+\left(\frac{a}{2}\right)^2=r^2\Rightarrow a=\frac{4\sqrt{5}}{5}}\)
czyli obwód kwadratu
\(\displaystyle{ L_q=4a}\)
półkola
\(\displaystyle{ L_c=\pi r+2r}\)
i liczysz różnicę i sobie przybliżasz.