pole trapezu
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 15 lis 2008, o 15:32
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: gdzieś
- Podziękował: 13 razy
pole trapezu
W trapezie równoramiennym który nie jest równoległobokiem przekątna o długosci 5 jest nachylona do podstawy pod kątem którego sinus jest równy pierwiatek z 5 na 2 oblicz pole tego trapezu
Ostatnio zmieniony 6 lis 2011, o 18:59 przez wopek, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 16323
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3245 razy
pole trapezu
\(\displaystyle{ h= \sqrt{5}}\)
Zakładam, że masz rysunek.
\(\displaystyle{ ( \frac{a+b}{2})^2+( \sqrt{5} )^2=5^2}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{a+b}{2})^2+5=25}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{a+b}{2})^2=25-5}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{a+b}{2})^2=20}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=2 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{a+b}{2} \cdot h}\)
podstawiasz i liczysz
Zakładam, że masz rysunek.
\(\displaystyle{ ( \frac{a+b}{2})^2+( \sqrt{5} )^2=5^2}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{a+b}{2})^2+5=25}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{a+b}{2})^2=25-5}\)
\(\displaystyle{ ( \frac{a+b}{2})^2=20}\)
\(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=2 \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ P=\frac{a+b}{2} \cdot h}\)
podstawiasz i liczysz