Prostokąt wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

Prostokąt wpisany w okrąg

Post autor: Warlok20 »

W skrócie zadanie...
prostokąt ABCD AB ma długość \(\displaystyle{ 10cm}\). Odległość wierzchołka \(\displaystyle{ D}\) od przekątnej \(\displaystyle{ AC=6cm}\). Oblicz długość promienia okręgu opisanego na tym prostokącie.

Obliczyłem długość \(\displaystyle{ EC=8cm}\)
\(\displaystyle{ EC+6cm=10cm}\)

I nie wiem co dalej.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prostokąt wpisany w okrąg

Post autor: piasek101 »

Pójdzie (nie robiłem) z pola dwoma sposobami - jedno pole prostokąta z przekątną AC i odległością wierzchołka (wierzchołków) od niej, drugie klasycznie.
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

Prostokąt wpisany w okrąg

Post autor: Warlok20 »

Zbytnio nie rozumiem.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Prostokąt wpisany w okrąg

Post autor: anna_ »

AU
AU
250dd252adbfa710.png (10.32 KiB) Przejrzano 1176 razy
[/url]

\(\displaystyle{ \frac{x}{6} = \frac{6}{8}}\)
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

Prostokąt wpisany w okrąg

Post autor: Warlok20 »

Czyli, promień w tym okręgu wynosi 4,5? Bo w odpowiedziach mam, że 3.
irena_1
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 496
Rejestracja: 24 sie 2010, o 09:25
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Pomógł: 122 razy

Prostokąt wpisany w okrąg

Post autor: irena_1 »

Nie, to |AE|=4,5

Promień okręgu opisanego na prostokącie to połowa jego przekątnej. Przekątna ma długość \(\displaystyle{ 8+4,5=12,5cm}\)

Promień okręgu opisanego na tym prostokącie ma długość \(\displaystyle{ 6,25cm}\)

Tak nawiasem mówiąc, długość boku prostokąta ma 10cm, jest więc dłuższa od średnicy okręgu o promieniu 3cm. A bok prostokąta wpisanego w okrąg jest cięciwą i to krótszą od średnicy okręgu. Odpowiedź r=3cm na pewno nie jest prawidłowa.
Warlok20
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 509
Rejestracja: 1 paź 2011, o 16:00
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 156 razy
Pomógł: 3 razy

Prostokąt wpisany w okrąg

Post autor: Warlok20 »

A pomyliłem zadania... jest już wszystko dobrze.

A jeszcze mam jedno pytanie. Mam takie zadanie:

Prostokąt wpisany w okrąg \(\displaystyle{ r=10cm}\). Środki boków prostokąta połączono ze sobą.

I tak Nie wiem z czego skorzystać aby wyliczyć bok tego czworokąta, który mi wyszedł?(równoległobok)

Musze obliczyć obwód.
piasek101
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 23496
Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: piaski
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 3264 razy

Prostokąt wpisany w okrąg

Post autor: piasek101 »

Ten po połączeniu to romb.

Ps. Zakładaj nowe wątki.
tracer69
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 52
Rejestracja: 21 kwie 2010, o 15:55
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: woj.mazowieckie
Pomógł: 1 raz

Prostokąt wpisany w okrąg

Post autor: tracer69 »

Narusuj sobie na początek przekątną tego prostokąta która będzie zarazem średnicą tego koła, potem zauważ że dwa trójkąty są do siebie podobne, ten którego bokami są: średnica koła (przekątna prostokąta) i boki prostokąta oraz trójkąt którego bokami są: bok rombu a i połowy dlugości boków prostokąta, wyliczasz sobie póżniej bok rombu ze skali podobieństwa i liczysz obwód
mam nadzieję że rozumiesz bo nie chce mi się rysunku rysowć
ODPOWIEDZ