Długości boków trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
wopek
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 34
Rejestracja: 15 lis 2008, o 15:32
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: gdzieś
Podziękował: 13 razy

Długości boków trójkąta

Post autor: wopek »

Trójkąt prostokątny ma obwód 30 a suma długości jego boków przyprostokątnych jest o 4 wieksza od długości przeciwprostokatnej, podaj długości boków trójkąta.
Awatar użytkownika
Igor V
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1605
Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 18 razy
Pomógł: 604 razy

Długości boków trójkąta

Post autor: Igor V »

Ja bym spróbował tak:
\(\displaystyle{ \left\{\begin{array}{l}a+b+c=30\\a+b=c+4\\a ^{2}+b ^{2}=c ^{2}\end{array}}\)
Do pierwszego równania zamiast \(\displaystyle{ a+b}\) wstaw \(\displaystyle{ c+4}\) w ten sposób otrzymasz długość przeciwprostokątnej.Układ równań zredukuje się o jedna niewiadomą i jedno równanie.Następnie wyznacz sobie jeden dowolny bok z równania i wstaw do drugiego równania kwadratowego.Policz deltę i pierwiastki.
ODPOWIEDZ