Witam jestem nowy poszukuje pomocy otóż dostałem zbiór zadań i mam problem z dwoma zadaniami może ktoś chętnie wytłumaczy mi to i po może rozwiązać te zadania.
1. Na kwadracie o boku 2 cm opisano okrąg. Oblicz pole koła wyznaczonego przez ten okrąg ?
Pole koła wyznaczonego przez okrąg
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Pole koła wyznaczonego przez okrąg
Wskazówka:
Gdzie jest środek tego okręgu?
Jaki jest promień tego okręgu?
Gdzie jest środek tego okręgu?
Jaki jest promień tego okręgu?
Pole koła wyznaczonego przez okrąg
tak mnie się wydaję trzeba na rysować kwadrat a w kwadracie narysować koło zaznaczyć promień wzór na pole koła to P=2PiR jak dobrze pamiętam. Myślę że promień wynosi 1 ale nie jestem pewien.
Ostatnio zmieniony 1 lis 2011, o 17:44 przez Djpawssio, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 4618
- Rejestracja: 8 lis 2009, o 10:22
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Racibórz
- Pomógł: 866 razy
Pole koła wyznaczonego przez okrąg
Tego nie rozumiem ?!trzeba narysować kwadrat w kwadracie
To o czym napisałeś, to chyba okrąg wpisany w kwadrat (czyli wewnątrz kwadratu styczny do jego boków) a w zadaniu jest mowa o okręgu opisanym na kwadracie (czyli na zewnątrz kwadratu przechodzący przez jego wierzchołki)
\(\displaystyle{ 2\Pi r}\)to wzór na obwód koła a nie na jego pole powierzchni
Pole koła wyznaczonego przez okrąg
i widzisz dobrze że wytłumaczyłeś bo nie wiedziałem tego. Czyli tak to ma wyglądać tak ?
Wzór na pole \(\displaystyle{ P = \pi r^2}\)
To jak obliczyć promień jak praktycznie nie ma żadnych danych ?
Wzór na pole \(\displaystyle{ P = \pi r^2}\)
To jak obliczyć promień jak praktycznie nie ma żadnych danych ?
Ostatnio zmieniony 2 lis 2011, o 18:31 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
-
- Użytkownik
- Posty: 66
- Rejestracja: 12 maja 2011, o 13:56
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 10 razy
- Pomógł: 1 raz
Pole koła wyznaczonego przez okrąg
Nie wiem, czy zauważyłeś, ale średnicą tego okręgu jest przekątna kwadratu.
Przekątną kwadratu liczymy ze wzoru :
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\)
Czyli w Twoim przykładzie
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\)
No i dalej : promień to połowa średnicy, więc zostaje \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
I w końcu pole koła:
\(\displaystyle{ \pi * \sqrt{2}^{2} = 2 \pi}\)
Przekątną kwadratu liczymy ze wzoru :
\(\displaystyle{ a \sqrt{2}}\)
Czyli w Twoim przykładzie
\(\displaystyle{ 2 \sqrt{2}}\)
No i dalej : promień to połowa średnicy, więc zostaje \(\displaystyle{ \sqrt{2}}\)
I w końcu pole koła:
\(\displaystyle{ \pi * \sqrt{2}^{2} = 2 \pi}\)