Oblicz pola trójkątów
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 19:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: poland
- Podziękował: 1 raz
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Oblicz pola trójkątów
Dziękuje, także dopełnij trójkąt DCB do prostokąta i zauważ, że sporo tam kątów prostych i trójkątów równoramienno-prostokątnych.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz pola trójkątów
A po co?
Trójkąty są podobne z skali \(\displaystyle{ 2}\)
\(\displaystyle{ h}\) - wysokośc mniejszego trójkąta
\(\displaystyle{ 2h}\) - wysokość większego trójkąta
\(\displaystyle{ h+2h=6}\)
\(\displaystyle{ h=2}\)
i liczysz pola.
Trójkąty są podobne z skali \(\displaystyle{ 2}\)
\(\displaystyle{ h}\) - wysokośc mniejszego trójkąta
\(\displaystyle{ 2h}\) - wysokość większego trójkąta
\(\displaystyle{ h+2h=6}\)
\(\displaystyle{ h=2}\)
i liczysz pola.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Oblicz pola trójkątów
Tylko trzeba to zauważyć, a do tego potrzebne jest to co napisałem czy może coś innego?anna_ pisze:A po co?
Trójkąty są podobne z skali \(\displaystyle{ 2}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz pola trójkątów
Kąty proste będą tylko dwa, a trójkątów prostokątnych równoramiennych chyba nie będzie w ogóle.
Wystarczy poszukać kątów wierzchołkowych i naprzemianległych.
Wystarczy poszukać kątów wierzchołkowych i naprzemianległych.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy