geometria płaska - czworokąty, trapez
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 23:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
geometria płaska - czworokąty, trapez
W trapezie ramiona mają długość 10cm i 17cm. długość odcinka łączącego środki ramion trapezu jest równa 27,5cm a długość odcinka łączącego środki przekątnych wynosi 10,5cm. Oblicz długość podstaw i długość wysokości tego trapezu
Bardzo proszę o wyjasnienie tego zadania co z czego wynika. Z góry dziękuję!
Bardzo proszę o wyjasnienie tego zadania co z czego wynika. Z góry dziękuję!
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
geometria płaska - czworokąty, trapez
Poszukaj wzorów na długość odcinka łączącego środki ramion i ługość odcinka łączącego środki przekątnych.
Z nich policzysz długości podstaw.
Z nich policzysz długości podstaw.
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 23:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
geometria płaska - czworokąty, trapez
frac{}{} a+b/2 to jest ten wzor na długość odcinka łaczacego srodki ramion a frac{}{} a-b/2 to jezeli chodzi o odcinek łaczacy srodki przekatnych ale nie rozumiem jak mam z tego wyliczyc podstawy i wysokośc tego trapezu?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
geometria płaska - czworokąty, trapez
Nigdzie nie napisałam, że obliczysz z tego wysokość.
Napisałam, że obliczysz długości podstaw.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a+b}{2} =27,5\\ \frac{a-b}{2}=10,5 \end{cases}}\)
Wysokość licz z Pitagorasa dla odpowiednich trójkątów
Napisałam, że obliczysz długości podstaw.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{a+b}{2} =27,5\\ \frac{a-b}{2}=10,5 \end{cases}}\)
Wysokość licz z Pitagorasa dla odpowiednich trójkątów
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 23:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 23:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 23:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok
-
- Użytkownik
- Posty: 11
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 23:08
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Białystok