Witam.
Czy ktoś by był tak miły i pokazał/wytłumaczył jak obliczyć długość promienia opisanego na trójkącie równoramiennym którego podstawa jest większa od ramion np.
10 ,6 ,6
Jak by się komuś chciało to najlepiej jak by był jakiś obrazek aby to zrozumieć
mam niedługo sprawdzian a w mojej pięknej książce nie ma akurat tego przykładu pokazanego, a zadanie jest
Dziękuje za pomoc
obliczanie długości promienia opisanego na trójkącie
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
obliczanie długości promienia opisanego na trójkącie
Promień okręgu opisanego na trójkącie
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4 P_{trojkata}}}\)
lub
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)} }}\)
\(\displaystyle{ p}\) - połowa obwodu
Jeżeli chcesz liczyć z pierwszego wzoru, musisz policzyć wcześniej wysokość z twierdzenia Pitagorasa.
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4 P_{trojkata}}}\)
lub
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)} }}\)
\(\displaystyle{ p}\) - połowa obwodu
Jeżeli chcesz liczyć z pierwszego wzoru, musisz policzyć wcześniej wysokość z twierdzenia Pitagorasa.
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 14 razy
obliczanie długości promienia opisanego na trójkącie
obawiam, się że nie zapamiętam tego wzoru, a jak zapamiętam to za tydzień i tak zapomnę.
prosił bym aby ktoś pokazał jak to rozpisać, tak żeby się tego nauczyć.
Mam jeszcze jedno pytanie czy symetralna i dwusieczna w trójkącie wygląda tak samo?
prosił bym aby ktoś pokazał jak to rozpisać, tak żeby się tego nauczyć.
Mam jeszcze jedno pytanie czy symetralna i dwusieczna w trójkącie wygląda tak samo?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
obliczanie długości promienia opisanego na trójkącie
Symetralna pokrywa się z dwusieczną tylko dla kąta między ramionami.
[/url]
Dwa razy Pitagoras dla trójkątów prostokątnych
[/url]
Dwa razy Pitagoras dla trójkątów prostokątnych
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 14 razy
obliczanie długości promienia opisanego na trójkącie
Wielkie dzięki.
ten pierwszy wzór jest ok, tylko mam pytanie co to jest te 4P to jest pole trójkąta(chyba nie)?
"Symetralna pokrywa się z dwusieczną tylko dla kąta między ramionami." by można trochę bardziej obrazowo bo chyba tego nie wiedzę przed oczami
ten pierwszy wzór jest ok, tylko mam pytanie co to jest te 4P to jest pole trójkąta(chyba nie)?
"Symetralna pokrywa się z dwusieczną tylko dla kąta między ramionami." by można trochę bardziej obrazowo bo chyba tego nie wiedzę przed oczami
-
- Użytkownik
- Posty: 45
- Rejestracja: 26 paź 2011, o 14:52
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: wawa
- Podziękował: 14 razy
obliczanie długości promienia opisanego na trójkącie
Wielkie dzięki. z tym trójkątem dobrze robiłem, ale nie wpadłem że h to r-x, a szukałem na dziko tego x.
Jeszcze raz wielkie dzięki
Jeszcze raz wielkie dzięki