okrąg wpisany w trójkąt, odcinki w kwadracie
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 22 sty 2007, o 20:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zielona góra
okrąg wpisany w trójkąt, odcinki w kwadracie
Proszę o jakiekolwiek wskazówki do poniższych zadań.
1. na okręgu o długości 6cm opisano trójkąt prostokątny. Przeciwprostokątna tego trójkąta ma długość 30cm. Oblicz pole i obwód tego prostokąta.
2. Dany jest kwadrat ABCD, którego bok ma długość 8cm. Punkt S jest środkiem boku BC. Punkt P należy do odcinka AS i PB jest prostopadły do AS. Oblicz długość odcinka BP.
1. na okręgu o długości 6cm opisano trójkąt prostokątny. Przeciwprostokątna tego trójkąta ma długość 30cm. Oblicz pole i obwód tego prostokąta.
2. Dany jest kwadrat ABCD, którego bok ma długość 8cm. Punkt S jest środkiem boku BC. Punkt P należy do odcinka AS i PB jest prostopadły do AS. Oblicz długość odcinka BP.
-
- Użytkownik
- Posty: 281
- Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Tarnowskie Gory
- Podziękował: 84 razy
- Pomógł: 53 razy
okrąg wpisany w trójkąt, odcinki w kwadracie
Zad 1
na forum w kompendium widziałem taki wzór\(\displaystyle{ r=\frac{a+b-c}{2}}\) nie wiem do końca czy moge go tu zastosować, ale nie mam innych pomysłów na to zadanie.
z tego wzoru wychodzi że a+b=42
wtedy pole z wzoru\(\displaystyle{ P=\frac{a+b+c}{2}*r}\)
Inny sposób to wyliczyć jakąś literke z pitagorasa i porównać pola np. \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=\frac{a+b+c}{2}*r}\)
na forum w kompendium widziałem taki wzór\(\displaystyle{ r=\frac{a+b-c}{2}}\) nie wiem do końca czy moge go tu zastosować, ale nie mam innych pomysłów na to zadanie.
z tego wzoru wychodzi że a+b=42
wtedy pole z wzoru\(\displaystyle{ P=\frac{a+b+c}{2}*r}\)
Inny sposób to wyliczyć jakąś literke z pitagorasa i porównać pola np. \(\displaystyle{ \frac{a+b}{2}=\frac{a+b+c}{2}*r}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 22 sty 2007, o 20:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zielona góra
okrąg wpisany w trójkąt, odcinki w kwadracie
dzięki wielkie:)
czekam jeszcze na wskazówki do drugiego zadania:)
czekam jeszcze na wskazówki do drugiego zadania:)
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 49 razy
okrąg wpisany w trójkąt, odcinki w kwadracie
narysuj to sobie
as wylicz z pitagorasa
wiesz ze as=ps+pa
wiesz ze bs=4 a ab=8
potem z pitagoprasa sobie policz oba trojkaciki i wyjdzie jak trzeba (bedzie uklad do rozwiazania)
as wylicz z pitagorasa
wiesz ze as=ps+pa
wiesz ze bs=4 a ab=8
potem z pitagoprasa sobie policz oba trojkaciki i wyjdzie jak trzeba (bedzie uklad do rozwiazania)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 22 sty 2007, o 20:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zielona góra
okrąg wpisany w trójkąt, odcinki w kwadracie
obliczyłam odcinek AS=4pierw5. próbowałam obliczyć te małe trójkąty z pitagorasa ale nie bardzo wiem jak mam się za to zabrać. ułożyłam takie równania
(4pierw5 - |PA|)� + |BP| = 4�
(4pierw5 - |PS|)� + |BP| = 16�
ale one coś nie bardzo chyba są bo nie wiem co dalej. nawet jakbym podniosła do potęgi 4 i 16 a potem próbowała metodą przeciwnych współczynników to nie wychodzi
(4pierw5 - |PA|)� + |BP| = 4�
(4pierw5 - |PS|)� + |BP| = 16�
ale one coś nie bardzo chyba są bo nie wiem co dalej. nawet jakbym podniosła do potęgi 4 i 16 a potem próbowała metodą przeciwnych współczynników to nie wychodzi
-
- Użytkownik
- Posty: 261
- Rejestracja: 7 sty 2007, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Wrocław
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 49 razy
okrąg wpisany w trójkąt, odcinki w kwadracie
\(\displaystyle{ AP+PS=AS}\)
\(\displaystyle{ AP^2+PB^2=8^2}\)
\(\displaystyle{ PB^2+PS^2=4^2\(\displaystyle{
\(\displaystyle{ PB^2+PS^2=4^2[TEX]
[TEX] AS^2=4^2+8^2}\)
\(\displaystyle{ AS=4\SQRT{5}}\)
z tego sobie wyznaczasz jendną zmienną powiedzmy :
\(\displaystyle{ AP=5\sqrt{5}-PS}\)
i robisz układ
\(\displaystyle{ (4\sqrt{5}-PS)^2+PB^2=8^2}\)
\(\displaystyle{ PB^2+PS^2=4^2}\)
rozpiszujesz kwadrat róznicy z góru a dół mnożysz przez \(\displaystyle{ -1}\)
\(\displaystyle{ 90-8\sqrt{5}+PB^2+PB^2=64}\)
\(\displaystyle{ -PB^2-PS^2=-16}\)
dodajesz stronami i dalej powinnaś sobei poradzić bo to już tylko rachunki }\)}\)
\(\displaystyle{ AP^2+PB^2=8^2}\)
\(\displaystyle{ PB^2+PS^2=4^2\(\displaystyle{
\(\displaystyle{ PB^2+PS^2=4^2[TEX]
[TEX] AS^2=4^2+8^2}\)
\(\displaystyle{ AS=4\SQRT{5}}\)
z tego sobie wyznaczasz jendną zmienną powiedzmy :
\(\displaystyle{ AP=5\sqrt{5}-PS}\)
i robisz układ
\(\displaystyle{ (4\sqrt{5}-PS)^2+PB^2=8^2}\)
\(\displaystyle{ PB^2+PS^2=4^2}\)
rozpiszujesz kwadrat róznicy z góru a dół mnożysz przez \(\displaystyle{ -1}\)
\(\displaystyle{ 90-8\sqrt{5}+PB^2+PB^2=64}\)
\(\displaystyle{ -PB^2-PS^2=-16}\)
dodajesz stronami i dalej powinnaś sobei poradzić bo to już tylko rachunki }\)}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 22 sty 2007, o 20:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zielona góra
okrąg wpisany w trójkąt, odcinki w kwadracie
kurcze sprzecznie to równanie wychodzi
obliczajac według twoich danych może i by cos wyszło ale popełniłes kilka błędów. w przedostatnim twoim równaniu powinno zamiast 90 byc 80 i jedno PB� powinno byc zamienione na PS� i potem stosujac metodę przeciwnych współczynników dochodzi sie do równania sprzecznego.
[ Dodano: 24 Styczeń 2007, 15:28 ]
pozatym mysle tez ze mozna bybyło skorzystac z tego, ze:
AP*PS=PB�
tylko trzeba wiedzieć w jakim stosunku został podzielony odcinek AS
obliczajac według twoich danych może i by cos wyszło ale popełniłes kilka błędów. w przedostatnim twoim równaniu powinno zamiast 90 byc 80 i jedno PB� powinno byc zamienione na PS� i potem stosujac metodę przeciwnych współczynników dochodzi sie do równania sprzecznego.
[ Dodano: 24 Styczeń 2007, 15:28 ]
pozatym mysle tez ze mozna bybyło skorzystac z tego, ze:
AP*PS=PB�
tylko trzeba wiedzieć w jakim stosunku został podzielony odcinek AS
- Nixur
- Użytkownik
- Posty: 139
- Rejestracja: 20 lip 2006, o 20:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kutno
- Podziękował: 31 razy
- Pomógł: 4 razy
okrąg wpisany w trójkąt, odcinki w kwadracie
Zad.2
\(\displaystyle{ AP+PS=AS=\sqrt{80}}\)
\(\displaystyle{ AP^{2}+PB^{2}=AB^{2}=64}\)
\(\displaystyle{ PS^{2}+PB^{2}=BS^{2}=16}\)
\(\displaystyle{ PS=\sqrt{80}-AP}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt{80}-AP)^{2}+PB^{2}=16}\)
\(\displaystyle{ AP^{2}+PB^{2}=64}\)
\(\displaystyle{ 80-2AP\sqrt{80}+AP^{2}+PB^{2}=16}\)
\(\displaystyle{ -2AP\sqrt{80}+AP^{2}+PB^{2}=-64}\)
\(\displaystyle{ PB^{2}=64-AP^{2}}\)
\(\displaystyle{ -2AP\sqrt{80}+AP^{2}+64-AP^{2}=-64}\)
oblicz AP i podstaw do równania
\(\displaystyle{ PB^{2}=64-AP^{2}}\)
i obliczasz PB
zad 1 - można prościej
Skoro pole i obwód nie zależą od kątów to możesz założyć ze to trujkąt równoboczny o obwodzie 30cm+2*(450^1/2)cm. pole =450/2=225cm^2
\(\displaystyle{ AP+PS=AS=\sqrt{80}}\)
\(\displaystyle{ AP^{2}+PB^{2}=AB^{2}=64}\)
\(\displaystyle{ PS^{2}+PB^{2}=BS^{2}=16}\)
\(\displaystyle{ PS=\sqrt{80}-AP}\)
\(\displaystyle{ (\sqrt{80}-AP)^{2}+PB^{2}=16}\)
\(\displaystyle{ AP^{2}+PB^{2}=64}\)
\(\displaystyle{ 80-2AP\sqrt{80}+AP^{2}+PB^{2}=16}\)
\(\displaystyle{ -2AP\sqrt{80}+AP^{2}+PB^{2}=-64}\)
\(\displaystyle{ PB^{2}=64-AP^{2}}\)
\(\displaystyle{ -2AP\sqrt{80}+AP^{2}+64-AP^{2}=-64}\)
oblicz AP i podstaw do równania
\(\displaystyle{ PB^{2}=64-AP^{2}}\)
i obliczasz PB
zad 1 - można prościej
Skoro pole i obwód nie zależą od kątów to możesz założyć ze to trujkąt równoboczny o obwodzie 30cm+2*(450^1/2)cm. pole =450/2=225cm^2
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
okrąg wpisany w trójkąt, odcinki w kwadracie
Z Pitagorasa \(\displaystyle{ |AS| = 4 \sqrt{5} \,\,}\) ; |BP| jest wysokością trójkąta prostokątnego, która dzieli przeciwprostokątną na odcinki: m , n.
Z własności trójkąta prostokątnego mamy: \(\displaystyle{ h^{2} = m n}\);
Oraz z Pitagorasa dwa równania na h^2 dla mniejszych trójkątów.
\(\displaystyle{ n = \frac{1}{5} 4 \sqrt{5}}\)
Reszta wychodzi sama.
Z własności trójkąta prostokątnego mamy: \(\displaystyle{ h^{2} = m n}\);
Oraz z Pitagorasa dwa równania na h^2 dla mniejszych trójkątów.
\(\displaystyle{ n = \frac{1}{5} 4 \sqrt{5}}\)
Reszta wychodzi sama.
-
- Użytkownik
- Posty: 6
- Rejestracja: 22 sty 2007, o 20:20
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: zielona góra
okrąg wpisany w trójkąt, odcinki w kwadracie
dzięki wielkie ludziska
[ Dodano: 26 Styczeń 2007, 14:32 ]
[ Dodano: 26 Styczeń 2007, 14:32 ]
florek177 pisze: \(\displaystyle{ n = \frac{1}{5} 4 \sqrt{5}}\)
a powiedz mi skąd wziąłeś tez wzór? skąd ta 1/5?
-
- Użytkownik
- Posty: 3018
- Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Gdynia
- Podziękował: 2 razy
- Pomógł: 322 razy
okrąg wpisany w trójkąt, odcinki w kwadracie
Podobieństwo w trójkącie prostokątnym
W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli ten trójkąt na dwa trójkąty podobne do siebie i do trójkąta prostokątnego. Długość wysokości tego trójkąta jest srednią geometryczną długości odcinków na które dzieli wysokość przeciwprostokątną.
Wysokość wyraża się wzorem: \(\displaystyle{ h=\sqrt{x\cdot y} \,\,}\), gdzie x, y są odcinkami na jakie podzieliła wysokość przeciwprostokątną.
W trójkącie prostokątnym wysokość poprowadzona z wierzchołka kąta prostego dzieli ten trójkąt na dwa trójkąty podobne do siebie i do trójkąta prostokątnego. Długość wysokości tego trójkąta jest srednią geometryczną długości odcinków na które dzieli wysokość przeciwprostokątną.
Wysokość wyraża się wzorem: \(\displaystyle{ h=\sqrt{x\cdot y} \,\,}\), gdzie x, y są odcinkami na jakie podzieliła wysokość przeciwprostokątną.