pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
GunloK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 1 paź 2006, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

pole trapezu

Post autor: GunloK »

Mamy trapez rownoramienny opisany na okregu. Obwod trapezu wynosi 20cm. Przekatna trapezu wynosi pierwiastek z 41. Oblicz pole trapezu.

Niestety nie potrafie wymyslic rozwiazania tego zadania :/

Z gory dzieki.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

pole trapezu

Post autor: *Kasia »

Skorzystaj z tego, że jeśli czworokąt jest opisany na okręgu, to sumy długości przeciwległych boków są równe. Czyli w tym przypadku: suma długości podstaw jest równa sumie długości ramion.
Awatar użytkownika
Vixy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1830
Rejestracja: 3 lut 2006, o 15:47
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: z gwiazd
Podziękował: 302 razy
Pomógł: 151 razy

pole trapezu

Post autor: Vixy »

a-ramiona trapezu
b-krótsza podstawa
c-dłuzsza podstawa

najpierw nalezy skorzystac z warunku wpisywalnosci okregu w trapez

2a=b+c

P=12 a*h

2a+b+c=20
2a+2a=20
4a=20
a=5

b+c=10


\(\displaystyle{ \frac{c-b}{2}}\) +b
no i w tym za c daje 10-b

i wyjdzie 10 jest to dlugosc tego trojkata prostokatnego w ktorym przeciwprostokatna ma dlugosc \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\)


teraz juz łatwo z wysokoscia nalezy ja obliczyc z tw.pitagorasa
i jest wszystko co potrzebne do pola
GunloK
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 44
Rejestracja: 1 paź 2006, o 14:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Góry
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1 raz

pole trapezu

Post autor: GunloK »

*Kasia pisze:Skorzystaj z tego, że jeśli czworokąt jest opisany na okręgu, to sumy długości przeciwległych boków są równe. Czyli w tym przypadku: suma długości podstaw jest równa sumie długości ramion.
no, na to rzeczywiscie 16-latek moglby nie wpasc, ale ja pisze mature w tym roku raczej chodzilo mi o dalsze rozwiazanie. W kazdym razie dzieki za checi.
smerfetka18 pisze: a-ramiona trapezu
b-krótsza podstawa
c-dłuzsza podstawa

najpierw nalezy skorzystac z warunku wpisywalnosci okregu w trapez

2a=b+c

P=12 a*h

2a+b+c=20
2a+2a=20
4a=20
a=5

b+c=10

\(\displaystyle{ \frac{c-b}{2} +b}\)
no i w tym za c daje 10-b

i wyjdzie 10 jest to dlugosc tego trojkata prostokatnego w ktorym przeciwprostokatna ma dlugosc \(\displaystyle{ \sqrt{10}}\)


teraz juz łatwo z wysokoscia nalezy ja obliczyc z tw.pitagorasa
i jest wszystko co potrzebne do pola
hmmmmmm........
hmmm...
nie rozumiem paru rzeczy w tym.
Moze od poczatku:

P=12 a*h - ke?


frac{c-b}{2} +b
no i w tym za c daje 10-b - moze by tu dac jaka lewa, albo prawa strone rownania ?


"10 jest to dlugosc tego trojkata prostokatnego" - zdefiniuj pojecie dlugosc w tym zdaniu.

Pozdrawiam.
ODPOWIEDZ