Największe pole równoległoboka

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
Andrzejmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 19 lis 2006, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 13 razy

Największe pole równoległoboka

Post autor: Andrzejmm »

Który z równoległoboków o kącie ostrym równym 45 stopni i obwodzie równym p ma największe pole?
Wydaje mi się, że równoległobok o kącie ostrym równym 45 stopni jest rombem i nie ma tu nic do rozwikłania. Może się mylę. Proszę to rozważyć.

[ Dodano: 22 Styczeń 2007, 18:15 ]
Odpowiedź brzmi, że romb.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Największe pole równoległoboka

Post autor: *Kasia »

a, b - dł. boków równoległoboku

\(\displaystyle{ P=sin\ 45 a b\\
2(a+b)=p}\)

Jeżeli mamy daną sumę, to największy iloczyn jest wtedy, gdy składniki sumy są równe (z nierówności dla średnich arytmetycznej i geometrycznej). Zatem a=b, czyli romb.
Awatar użytkownika
Andrzejmm
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 187
Rejestracja: 19 lis 2006, o 16:24
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław
Podziękował: 58 razy
Pomógł: 13 razy

Największe pole równoległoboka

Post autor: Andrzejmm »

Dziękuję, rzeczywiście łatwe.
*Kasia
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2826
Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Lublin/warszawa
Podziękował: 62 razy
Pomógł: 482 razy

Największe pole równoległoboka

Post autor: *Kasia »

Mam taką radę na przyszłość: zazwyczaj w zadaniach typu najmniejsze/największe pole/obwód, warto skorzystać z nierówności dla średnich. Zazwyczaj działa
ODPOWIEDZ