Kąt półpełny
-
- Użytkownik
- Posty: 146
- Rejestracja: 20 paź 2009, o 15:12
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: warszawa
- Podziękował: 16 razy
Kąt półpełny
Kąt półpełny podziel na trzy kąty tak, aby kązdy następny było o \(\displaystyle{ 20 ^{o}}\) większy od poprzenieo. Opisz swoje rozwiązanie
-
- Użytkownik
- Posty: 634
- Rejestracja: 3 mar 2009, o 14:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Ruda Śląska
- Podziękował: 5 razy
- Pomógł: 143 razy
Kąt półpełny
\(\displaystyle{ a_1 = \alpha \\
a_2 = \alpha +20 ^\circ\\
a_3 = \alpha +40^\circ}\)
\(\displaystyle{ a_1+a_2+a_3=180^\circ\\
\alpha+\alpha+20 ^\circ+ \alpha +40 ^\circ=180^\circ\\
3 \alpha =120^\circ\\
\alpha =40^\circ}\)
\(\displaystyle{ a_1 = 40^\circ\\
a_2 = 60 ^\circ\\
a_3 = 80^\circ}\)
a_2 = \alpha +20 ^\circ\\
a_3 = \alpha +40^\circ}\)
\(\displaystyle{ a_1+a_2+a_3=180^\circ\\
\alpha+\alpha+20 ^\circ+ \alpha +40 ^\circ=180^\circ\\
3 \alpha =120^\circ\\
\alpha =40^\circ}\)
\(\displaystyle{ a_1 = 40^\circ\\
a_2 = 60 ^\circ\\
a_3 = 80^\circ}\)