Oblicz wysokość trapezu.
Oblicz wysokość trapezu.
Wyznacz wysokość trapezu którego podstawy mają długości 2 cm i 30 cm a ramiona 25 cm i 17 cm.
Moje pytanie brzmi -> Skad mam wiedziec po ktorej stronie jest x, a po ktorej 28-x??
Moje pytanie brzmi -> Skad mam wiedziec po ktorej stronie jest x, a po ktorej 28-x??
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Oblicz wysokość trapezu.
Po żadnej.krzynu pisze: Moje pytanie brzmi -> Skad mam wiedziec po ktorej stronie jest x, a po ktorej 28-x??
Po jednej będzie \(\displaystyle{ x}\) po drugiej będzie \(\displaystyle{ y}\)
Oblicz wysokość trapezu.
no o dobrze mowilem ze \(\displaystyle{ y= 28-x}\)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, o 19:03 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o klamrach[latex][/latex] .
Powód: Poprawa wiadomości. Pamiętaj o klamrach
Oblicz wysokość trapezu.
policzylem to z tego ukladu rownan ---> powiedz czy dobrze
\(\displaystyle{ x^2 + h^2 = 25^2\\
(28-x)^2 + h^2=17^2}\)
-wyszlo mi \(\displaystyle{ h=15}\)
\(\displaystyle{ x^2 + h^2 = 25^2\\
(28-x)^2 + h^2=17^2}\)
-wyszlo mi \(\displaystyle{ h=15}\)
Ostatnio zmieniony 22 paź 2011, o 19:00 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Pamiętaj o klamrach[latex][/latex] .
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm . Pamiętaj o klamrach