pomożecie mi rozwiązać zadania:
1. Przekątna równoległoboku o obwodzie 128 cm dzieli go na dwa trójkąty o obwodach 73,5 cm. Oblicz długość tej przekątnej
2. Dłuższa przekątna dzieli rąb na dwa trójkąty o obwodach po 18 cm, ząs krótrza przekątna dzieli ten romb na dwa trójkąty o obwodach 16 cm. suma długości przekatnych wynosi 14. oblicz ich długośći.
Proszę:)
geometria
- Lady Tilly
- Użytkownik
- Posty: 3807
- Rejestracja: 4 cze 2005, o 10:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: nie wiadomo
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 712 razy
geometria
1) Rozwiazujesz układ równań:
\(\displaystyle{ 2a+2b=128}\)
\(\displaystyle{ a+b+c=73,5}\)
gdzie a oraz b to boki równoległoboki c zas to owa przekątna.
z pierwszego \(\displaystyle{ a+b=64}\) więc \(\displaystyle{ 64+c=73,5}\) stąd przekątna \(\displaystyle{ c=9,5}\)
\(\displaystyle{ 2a+2b=128}\)
\(\displaystyle{ a+b+c=73,5}\)
gdzie a oraz b to boki równoległoboki c zas to owa przekątna.
z pierwszego \(\displaystyle{ a+b=64}\) więc \(\displaystyle{ 64+c=73,5}\) stąd przekątna \(\displaystyle{ c=9,5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 2826
- Rejestracja: 30 gru 2006, o 20:38
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Lublin/warszawa
- Podziękował: 62 razy
- Pomógł: 482 razy
geometria
Układy równań z trzema niewiadomymi rozwiązuje się bardzo podobnie jak z dwoma.
\(\displaystyle{ 2a+q=18\\ 2a+p=16\\ q+p=14}\)
Odejmujesz drugie od pierwszego:
\(\displaystyle{ q-p=2\\
q+p=14}\)
Dodajesz stronami:
\(\displaystyle{ 2q=16\\
q+p=14\\
\\
q=8\\
p=6}\)
\(\displaystyle{ 2a+q=18\\ 2a+p=16\\ q+p=14}\)
Odejmujesz drugie od pierwszego:
\(\displaystyle{ q-p=2\\
q+p=14}\)
Dodajesz stronami:
\(\displaystyle{ 2q=16\\
q+p=14\\
\\
q=8\\
p=6}\)