Witam mógłby mi ktoś pomóc z takim zadaniem?
Podstawa trójkąta równoramiennego ma dł. 6cm, a jego ramiona mają dł. 5cm.
Oblicz promień okręgu.
Czy obliczam to wzorem \(\displaystyle{ r= \frac{a+b-c}{2}}\) ? Czy jak pomocy.
Oblicz promień okręgu...
-
- Użytkownik
- Posty: 122
- Rejestracja: 2 lis 2008, o 16:11
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Znikąd
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 6 razy
Oblicz promień okręgu...
Powyższy wzór jest słuszny tylko dla trójkąta prostokątnego. Skorzystaj ze wzoru \(\displaystyle{ p*r=P}\) gdzie p to połowa obwodu ( tutaj 8), a pole (P) to 12, bo wysokość jest 4). Stąd \(\displaystyle{ r= \frac{12}{8}=1,5}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Oblicz promień okręgu...
A mógłbyś powiedzieć z jakiego wzoru wyliczyłeś P i r ? bo h z pitagorasa ?
Okrąg wpisany
Okrąg wpisany
-
- Użytkownik
- Posty: 42
- Rejestracja: 10 gru 2006, o 09:18
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 4 razy
Oblicz promień okręgu...
Tak, h wylicza się z Pitagorasa.
Pole trójkąta liczysz ze wzoru : \(\displaystyle{ P = \frac{a*h}{2}}\)
Później podstawiasz do wzoru:
\(\displaystyle{ P = p * r, p = \frac{1}{2}(a+b+c)}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2}(a+b+c) * r}\)
\(\displaystyle{ r = \frac{P}{\frac{1}{2}(a+b+c)}}\)
Podstaw i gotowe
Pole trójkąta liczysz ze wzoru : \(\displaystyle{ P = \frac{a*h}{2}}\)
Później podstawiasz do wzoru:
\(\displaystyle{ P = p * r, p = \frac{1}{2}(a+b+c)}\)
\(\displaystyle{ P = \frac{1}{2}(a+b+c) * r}\)
\(\displaystyle{ r = \frac{P}{\frac{1}{2}(a+b+c)}}\)
Podstaw i gotowe
Ostatnio zmieniony 21 paź 2011, o 20:04 przez kal0, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 433
- Rejestracja: 17 wrz 2009, o 19:54
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 57 razy
Oblicz promień okręgu...
DZIĘKI ! + LECI!-- 23 paź 2011, o 11:54 --Nie chcę zakładać nowego tematu więc spytam tutaj.
Skąd wziąć wzory na promień okręgu wpisanego w trójkąt ?Chodzi mi o to jaki wzór dla prostokątnego,równoramiennego itd...
Skąd wziąć wzory na promień okręgu wpisanego w trójkąt ?Chodzi mi o to jaki wzór dla prostokątnego,równoramiennego itd...