Szukanie 3 wektora prostopadłego do 2 innych.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dennyLord
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2
Rejestracja: 17 paź 2011, o 20:13
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Wrocław

Szukanie 3 wektora prostopadłego do 2 innych.

Post autor: dennyLord »

Witam jestem tutaj nowy i nie wiem czy w dobrym dziale zamieszczam temat więc jak coś jest nie tak to proszę mod o przeniesienie.

Mam problem z zadaniem.

.Znajdź wektor c, który jest jednocześnie prostopadły do a= (1, 1, 1) i b=(-1, 0, 1), jeżeli ||c||=3.

W jaki sposób zrobić to zadanie??
Wiem że najlepiej będzie tutaj skorzystać z iloczynu wektorowego bo - wektor jest prostopadły równocześnie do dwóch podanych wektorów wtedy i tylko wtedy, gdy jest równoległy do ich iloczynu wektorowego.
No i zasada równoległosci wektorów która mówi że wektory a,b są równoległe wtedy i tylko wtedy, gdy istnieje taka liczba t, że a=tb.

Lecz w jaki sposób odszukać współrzędne wektora mając tylko normę wektora c która wynosi 3

Proszę o pomoc w rozwiazaniu bo totalnie nie wiem jak to zrobić.
Awatar użytkownika
miki999
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 8691
Rejestracja: 28 lis 2007, o 18:10
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdańsk
Podziękował: 36 razy
Pomógł: 1001 razy

Szukanie 3 wektora prostopadłego do 2 innych.

Post autor: miki999 »

Najlepiej będzie skorzystać z tego, że dwa wektory są prostopadłe, gdy ich iloczyn skalarny jest równy zero.
szw1710

Szukanie 3 wektora prostopadłego do 2 innych.

Post autor: szw1710 »

Musisz ten wektor przeskalować. Wyznacz długość iloczynu wektorowego, powiedzmy \(\displaystyle{ d}\) i teraz ten iloczyn pomnóż przez \(\displaystyle{ \frac{3}{d}}\), a będziesz mieć co chcesz.

Popraw swój post i zastosuj LaTeX.
ODPOWIEDZ