Witam, dostałem takie zadanie. Zrobiłem je, lecz mam pewne wątpliwości. Wykonałem je następująco:
\(\displaystyle{ 4 \alpha + 4 \beta = 360 \cdot \\
\alpha + \beta + 90 \cdot = 180 \cdot / \cdot 2
2 \alpha + 2 \beta + 180 \cdot = 360 \cdot}\)
Podstawiłem:
\(\displaystyle{ 4 \alpha + 4 \beta = 2 \alpha + 2 \beta + 180 \cdot \\
2 \alpha + 2 \beta = 180 \cdot \\
\alpha + \beta = 90 \cdot}\)
Mój rysunek do tego wygląda tak:
... ykapl.jpg/
Jeżeli zły dział, przepraszam - jestem nowy na forum
Wykaż, że przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Wykaż, że przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym
Ostatnio zmieniony 16 paź 2011, o 18:27 przez Afish, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Pamiętaj o klamrach[latex]. Mnożenie to \cdot
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm . Pamiętaj o klamrach
-
- Użytkownik
- Posty: 5
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 17:51
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 1 raz
Wykaż, że przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym
A ja się tyle męczyłem..
To już wystarczający dowód?
To już wystarczający dowód?
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Wykaż, że przekątne rombu przecinają się pod kątem prostym
Dodałabym jeszcze jeden zapis:
\(\displaystyle{ \gamma}\) - kąt między przekątnymi
\(\displaystyle{ \gamma=180^o-(\alpha+\beta)=180^o-90^o=90^o}\)
a i dopisz, że przekątne rombu są dwusiecznymi kątów
\(\displaystyle{ \gamma}\) - kąt między przekątnymi
\(\displaystyle{ \gamma=180^o-(\alpha+\beta)=180^o-90^o=90^o}\)
a i dopisz, że przekątne rombu są dwusiecznymi kątów