Dwa zadania, kąty i wykazanie, że
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Dwa zadania, kąty i wykazanie, że
Proszę o pomoc, jak zrobić te zadania i jaki będzie wynik, kompletnie tego nie rozumiem:
1. W okrąg o środku w punkcie O wpisano czworokąt wypukły ABCD, którego przekątne przecinają się w punkcie S . Wiedząc, że AOB=140*, BOD=170* oraz CSB=75*, oblicz miary kątów czworokąta ABCD
Rysunek do zadania:
2. W równoległoboku ABCD przez wierzchołek B kąta rozwartego poprowadzono prostą, która przecięła bok DC w punkcie E takim, że |<ADB| = |<DEB|.
a) Wykaż, że trójkąty ADB i DEB są podobne.
b) Wiedząc, że boki trójkąta DBE mają długość: |DB| = 20, |BE| = 12 i 8/21
|DE| = 19 i 1/21 , oblicz obwód równoległoboku.
Rysunek do zadania:
Proszę o jak najszybszą pomoc
1. W okrąg o środku w punkcie O wpisano czworokąt wypukły ABCD, którego przekątne przecinają się w punkcie S . Wiedząc, że AOB=140*, BOD=170* oraz CSB=75*, oblicz miary kątów czworokąta ABCD
Rysunek do zadania:
2. W równoległoboku ABCD przez wierzchołek B kąta rozwartego poprowadzono prostą, która przecięła bok DC w punkcie E takim, że |<ADB| = |<DEB|.
a) Wykaż, że trójkąty ADB i DEB są podobne.
b) Wiedząc, że boki trójkąta DBE mają długość: |DB| = 20, |BE| = 12 i 8/21
|DE| = 19 i 1/21 , oblicz obwód równoległoboku.
Rysunek do zadania:
Proszę o jak najszybszą pomoc
Ostatnio zmieniony 16 paź 2011, o 18:58 przez seweryn098765, łącznie zmieniany 2 razy.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Dwa zadania, kąty i wykazanie, że
1.
[/url]
\(\displaystyle{ \sphericalangle BAD=170^o:2=85^o}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle DCB=180^o-85^o=95^o}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle DBA=\sphericalangle DCA=50^o:2=25^o}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADB}\) licz z sumy kątów trójkąta \(\displaystyle{ ABD}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle BDC}\) licz z sumy kątów trójkąta \(\displaystyle{ DSC}\)
[/url]
\(\displaystyle{ \sphericalangle BAD=170^o:2=85^o}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle DCB=180^o-85^o=95^o}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle DBA=\sphericalangle DCA=50^o:2=25^o}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ADB}\) licz z sumy kątów trójkąta \(\displaystyle{ ABD}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle BDC}\) licz z sumy kątów trójkąta \(\displaystyle{ DSC}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Dwa zadania, kąty i wykazanie, że
Dziękuję anna_
Nie wiem, czy dobrze:
Skorzystałem z twierdzenia, że kąty naprzeciwko siebie są równe i ich suma wynosi po
\(\displaystyle{ 180^o}\), więc
\(\displaystyle{ 85^o + 95^o = 120^o + 25^o + \alpha}\)
\(\displaystyle{ 180^o = 145^o + \alpha}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 35^o}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ABC=25^o + 35^o=60^o
\sphericalangle ADC=70^o + 50^o
\sphericalangle ADC=120^o
Czyli kąty:
\sphericalangle BAD=170^o:2=85^o
\sphericalangle DCB=180^o-85^o=95^o
\sphericalangle ABC=60^o
\sphericalangle ADC=120^o}\)
Mam rację? Prosiłbym też o rozwiązanie 2, jeśli można.
Nie wiem, czy dobrze:
Skorzystałem z twierdzenia, że kąty naprzeciwko siebie są równe i ich suma wynosi po
\(\displaystyle{ 180^o}\), więc
\(\displaystyle{ 85^o + 95^o = 120^o + 25^o + \alpha}\)
\(\displaystyle{ 180^o = 145^o + \alpha}\)
\(\displaystyle{ \alpha = 35^o}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ABC=25^o + 35^o=60^o
\sphericalangle ADC=70^o + 50^o
\sphericalangle ADC=120^o
Czyli kąty:
\sphericalangle BAD=170^o:2=85^o
\sphericalangle DCB=180^o-85^o=95^o
\sphericalangle ABC=60^o
\sphericalangle ADC=120^o}\)
Mam rację? Prosiłbym też o rozwiązanie 2, jeśli można.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Dwa zadania, kąty i wykazanie, że
Nie ma takiego twierdzenia. Sprawdź dokładnie jego treść:
W sumie przepisałeś dokładnie moje rozwiązanie, więc nie wiem co miał na celu ten post, ale te dwa ostatnie kąty musisz liczyć z sumy kątów trójkątów.
Lub \(\displaystyle{ \sphericalangle ADC}\) z sumy kątów trójkąta, a \(\displaystyle{ \sphericalangle ADC}\), z warunku czworokąta wpisanego w okrąg
Wyniki są dobre.
Skorzystałem z twierdzenia, że kąty naprzeciwko siebie są równe i ich suma wynosi po 180^o więc
W sumie przepisałeś dokładnie moje rozwiązanie, więc nie wiem co miał na celu ten post, ale te dwa ostatnie kąty musisz liczyć z sumy kątów trójkątów.
Lub \(\displaystyle{ \sphericalangle ADC}\) z sumy kątów trójkąta, a \(\displaystyle{ \sphericalangle ADC}\), z warunku czworokąta wpisanego w okrąg
Wyniki są dobre.
Poszukaj kątów naprzemianległychseweryn098765 pisze: 2.
a) Wykaż, że trójkąty ADB i DEB są podobne.
-
- Użytkownik
- Posty: 4
- Rejestracja: 16 paź 2011, o 16:10
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 2 razy
Dwa zadania, kąty i wykazanie, że
Tzn. wiem, że twoje rozwiązanie, tylko nie wiedziałem, czy tak można to napisać, dziękuję
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3247 razy
Dwa zadania, kąty i wykazanie, że
2.
b)
Policz najpierw skalę podobieństwa trójkątów \(\displaystyle{ ADB}\) i \(\displaystyle{ DEB}\), potem boki trójkąta \(\displaystyle{ ADB}\)
[/url]
b)
Policz najpierw skalę podobieństwa trójkątów \(\displaystyle{ ADB}\) i \(\displaystyle{ DEB}\), potem boki trójkąta \(\displaystyle{ ADB}\)
[/url]