Oblicz z dokładnością do 0,1 stopnia miary kątów wpisanego i środkowego opartych na łuku wyznaczonym przez cięciwę równą \(\displaystyle{ \frac{1}{4}}\) długości promienia.
Ma wyjść 7,2 i 14,4
Obliczyć miarę kąta wpisanego i środkowego.
-
- Moderator
- Posty: 3050
- Rejestracja: 21 maja 2009, o 19:08
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Starachowice
- Podziękował: 29 razy
- Pomógł: 816 razy
Obliczyć miarę kąta wpisanego i środkowego.
Albo narysuj okrąg, promień \(\displaystyle{ R}\), potem cięciwę o długości \(\displaystyle{ \frac{1}{4} R}\) w taki sposób, żeby jej środek przecinał się z narysowanym wcześniej promieniem i żeby była ona prostopadła do promienia. Powstaną dwa trójkąty prostokątne: o przeciwprostokątnej \(\displaystyle{ R}\) i przyprostokątnych \(\displaystyle{ \frac{1}{8} R}\) i \(\displaystyle{ x}\) . \(\displaystyle{ x}\) wyliczysz z Pitagorasa, potem nazwij kąt między przyprostokątną \(\displaystyle{ x}\) i przeciwprostokątną \(\displaystyle{ R}\) jako \(\displaystyle{ \alpha}\) i skorzystaj z funkcji trygonometrycznej: \(\displaystyle{ \cos \alpha = \frac{x}{R}}\) i odczytaj z tablic miarę kąta. Kąt środkowy będzie miał miarę \(\displaystyle{ 2 \alpha}\) , natomiast wpisany - \(\displaystyle{ \alpha}\) .
-
- Użytkownik
- Posty: 684
- Rejestracja: 6 lis 2009, o 21:00
- Płeć: Mężczyzna
- Podziękował: 59 razy
- Pomógł: 101 razy
Obliczyć miarę kąta wpisanego i środkowego.
Narysuj to sobie. Skorzystaj z tw. cosinusów, stąd otrzymasz cosinus kąta środkowego. Z tablic odczytasz wartość. Mając kąt środkowy łatwo wyznaczysz kąt wpisany.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Obliczyć miarę kąta wpisanego i środkowego.
Wy to lubicie sobie życie utrudniać.
\(\displaystyle{ l= \frac{\alpha}{360^o} \cdot 2 \pi r}\)
kąt środkowy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}r= \frac{\alpha}{360^o} \cdot 2 \pi r}\)
i licz \(\displaystyle{ \alpha}\)
\(\displaystyle{ l= \frac{\alpha}{360^o} \cdot 2 \pi r}\)
kąt środkowy:
\(\displaystyle{ \frac{1}{4}r= \frac{\alpha}{360^o} \cdot 2 \pi r}\)
i licz \(\displaystyle{ \alpha}\)