Twierdzenie o odcinkach siecznych-zadania

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
buttonik
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 66
Rejestracja: 13 kwie 2011, o 17:50
Płeć: Kobieta
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 10 razy

Twierdzenie o odcinkach siecznych-zadania

Post autor: buttonik »

Zad.1
Dany jest okrag o(O,r). Z punktu P, ktorego odleglosc od srodka okregu \(\displaystyle{ \left| OP\right|>r}\),
poprowadzono proste, z ktorych jedna jest sieczną AB, a druga−sieczną CD tego okregu.
Wiedzac,ze \(\displaystyle{ \left| PB\right|= \frac{3}{4}\left| PD \right|}\) oraz ze odcinek PA jest o 4 cm dłuższy od odcinka PC, oblicz długość odcinkow PA i PC.

Ma wyjść PC=12cm i PA=16cm

Zad.2
Z Punktu P położonego w odległości 12 dm od środka okręgu o promieniu r=8 dm poprowadzona
styczną do okręgu w punkcie A i sieczną BC tego okręgu. Oblicz długość cięciwy BC, jeżeli \(\displaystyle{ \left| PB\right|= \frac{16}{25} \left| PC\right|}\)

Ma wyjść \(\displaystyle{ \frac{9 \sqrt{5} }{5}}\)

Proszę o pomoc
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Twierdzenie o odcinkach siecznych-zadania

Post autor: anna_ »

1.
Licz z podobieństwa trójkątów \(\displaystyle{ PCA}\) i \(\displaystyle{ PDB}\)
ODPOWIEDZ