pole rombu - wzor z sin

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Awatar użytkownika
e-km
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 8 lut 2006, o 11:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 4 razy

pole rombu - wzor z sin

Post autor: e-km »

Jak mam wzór na pole rombu:
a�*sinα
to alfa to jest ktory kat? rozwarty czy ostry?
wb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3507
Rejestracja: 20 sie 2006, o 12:58
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Brodnica
Podziękował: 12 razy
Pomógł: 1260 razy

pole rombu - wzor z sin

Post autor: wb »

Wszystko jedno bo sinα=sin(180°-α), a w rombie jeśli α jest katem ostrym to rozwarty ma 180°-α.
Awatar użytkownika
e-km
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 475
Rejestracja: 8 lut 2006, o 11:04
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 49 razy
Pomógł: 4 razy

pole rombu - wzor z sin

Post autor: e-km »

wb, pokaz mi to na przykladzie prosze
Awatar użytkownika
qsiarz
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 202
Rejestracja: 15 kwie 2006, o 15:32
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Bytom
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 18 razy

pole rombu - wzor z sin

Post autor: qsiarz »

obojetnie ktory kat, gdyz np: sin30=sin(180-30)=1/2
ODPOWIEDZ