trojkat wpisany w okrag... i objetosc ostroslupa

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
dorothy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 11 paź 2011, o 15:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

trojkat wpisany w okrag... i objetosc ostroslupa

Post autor: dorothy »

1. Suma wysokosci h ostrosłupa prawidłowego czworokatnego i jego krawedzi bocznej b równa jest 12. Dla jakiej wartosci h objetosc tego ostrosłupa jest najwieksza? Obliczyc pole powierzchni całkowitej ostrosłupa dla znalezionej wartosci h.

2. Liczba p =(2√3+√2)3 + (2√3−√2)3/(√3 +2)2 − (√3 −2)2
jest kwadratem promienia okregu opisanego na trójkacie prostokatnym o polu 7,2. Obliczyc wysokosc i tangens mniejszego z katów ostrych tego trójkata.
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

trojkat wpisany w okrag... i objetosc ostroslupa

Post autor: florek177 »

\(\displaystyle{ k = 12 - H \,\,\, \rightarrow k^{2} = ...... \,\,\,}\)wstawiasz do pitagorasa ( wysokość ostrosł., połowa przekątnej podstawy, krawędź i wyznaczasz \(\displaystyle{ a^{2} \,\,\,}\), ktróre wstawiasz do wzoru na objętość.
Liczysz pochodną względem H.
dorothy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 11 paź 2011, o 15:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

trojkat wpisany w okrag... i objetosc ostroslupa

Post autor: dorothy »

ale ja jestm z podstawowej matury nie umiem pochodnych...
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

trojkat wpisany w okrag... i objetosc ostroslupa

Post autor: florek177 »

to postać kanoniczna równania kwadratowego ( współrzędne wierzch. paraboli )
dorothy
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 56
Rejestracja: 11 paź 2011, o 15:43
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 5 razy

trojkat wpisany w okrag... i objetosc ostroslupa

Post autor: dorothy »

a da rade to jakos rozpisac?
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

trojkat wpisany w okrag... i objetosc ostroslupa

Post autor: florek177 »

rozpisz te przekształcenia co podałem do postaci \(\displaystyle{ V(H) = ....... \,\,}\)i dalej będziemy myśleć
ODPOWIEDZ