Pole trapezu

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mafiapl4
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 22
Rejestracja: 8 maja 2011, o 10:51
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Konin
Podziękował: 15 razy

Pole trapezu

Post autor: mafiapl4 »

Oblicz pole trapezu, w którym przekątne mają \(\displaystyle{ 5}\) i \(\displaystyle{ \sqrt{58}}\), a wysokość \(\displaystyle{ 3}\).
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

Pole trapezu

Post autor: anna_ »

AU
AU
ca091bb2e8ba5a10.png (9.71 KiB) Przejrzano 40 razy
[/url]
\(\displaystyle{ a}\)- podstawa dolna
\(\displaystyle{ b}\) - podstawa górna
Z Pitagorasa policz \(\displaystyle{ AF}\) i \(\displaystyle{ EB}\)
Powinno wyjść
\(\displaystyle{ AF=4=x+b}\)
\(\displaystyle{ EB=7=b+y}\)

\(\displaystyle{ a+b=x+b+y+b=4+7=11}\)

Pole ze wzoru
ODPOWIEDZ