Witam!
Serdecznie proszę o pomoc przy zadaniu o następującej treści:
Uzasadnij, że pole kwadratu wpisanego w okrąg o promieniu r jest dwa razy mniejsze niż pole kwadratu opisanego na tym okręgu.
Kwadrat wpisany i opisany na okręgu
-
- Użytkownik
- Posty: 89
- Rejestracja: 6 wrz 2011, o 22:20
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 14 razy
Kwadrat wpisany i opisany na okręgu
Czym dla okręgu jest bok kwadratu opisanego? Jak się ma do boku kwadratu wpisanego?
-
- Użytkownik
- Posty: 158
- Rejestracja: 4 mar 2009, o 09:21
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 29 razy
Kwadrat wpisany i opisany na okręgu
Zakładam: r- promień okręgu.
Pole kwadratu opisanego: \(\displaystyle{ (2r)^{2}=4r^{2}}\)
Pole kwadratu wpisanego: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 2r\cdot 2r=2r^{2}}\)
Pole kwadratu opisanego: \(\displaystyle{ (2r)^{2}=4r^{2}}\)
Pole kwadratu wpisanego: \(\displaystyle{ \frac{1}{2} \cdot 2r\cdot 2r=2r^{2}}\)