Witam
Uczę się do sprawdzianu, przejrzałem i rozwiązałem już z 50 zadań, tylko czterech nie byłem w stanie rozwiązać. Może ktoś da rade, jeśli bym mógł to poprosze
Zad1.
Z dwóch cienkich listewek o długości odpowiednio 0.8m i 1.05m wykonano szkielet latawca. Dłuższa listewka wyznacza oś symetrii krótszej listewki i jest podzielona rzez punkt przecięcia się z krótszą listewką na odcinki, których długości mają sie do siebie jak 2:5. Następnie końce tych listewek połączono kolejno żyłką, wyznaczając w ten sposób boki latawca. Oblicz długość tej żyłki.
Zad2.
Oblicz długość boku kwadratu jeśli:
a)przekątna jest o 2cm dłuższa od boku
b)odległość środka jednego boku od końców przeciwległego mu boku jest równa 3pierwsiatki z 5
Zad3.
W równoległoboku ABCD wysokość DE ma 8cm i dzieli bok AB na odcinki długości: AE=4,5cm i EB=6cm. Oblicz długośći przekątnych tego równoległoboku
Zad4.
W prostokącie ABCD długości boków pozostają w stosunku 3:4. Obrazem prostokąta ABCCD w podobieństwie w kskali 2/3 jest prostokat, którego przekątna ma dugość 7,5cm. Obvlicz różnicę obwodów prostokątów.
3 zadania do rozwiązania
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
3 zadania do rozwiązania
1.
[/url]
licz kolejno:
\(\displaystyle{ x}\) z \(\displaystyle{ 2x+5x=1,05}\)
Krótszy bok latawca z Pitagorasa dla małego górnego trójkąta prostokątnego
Dłuższy bok latawca z Pitagorasa dla małego dolnego trójkąta prostokątnego
długość żyłki
2.
a)
\(\displaystyle{ a}\) - bok
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\) - przekątna
\(\displaystyle{ a}\) policzysz z \(\displaystyle{ a+2=a \sqrt{2}}\)
b)
[/url]
Pitagoras dla trójkąta \(\displaystyle{ AED}\)
3.
[url=http://www.fotosik.pl] [/url]
Pitagoras dla trójkąta \(\displaystyle{ EBD}\) i \(\displaystyle{ AFC}\)
[/url]
licz kolejno:
\(\displaystyle{ x}\) z \(\displaystyle{ 2x+5x=1,05}\)
Krótszy bok latawca z Pitagorasa dla małego górnego trójkąta prostokątnego
Dłuższy bok latawca z Pitagorasa dla małego dolnego trójkąta prostokątnego
długość żyłki
2.
a)
\(\displaystyle{ a}\) - bok
\(\displaystyle{ d=a \sqrt{2}}\) - przekątna
\(\displaystyle{ a}\) policzysz z \(\displaystyle{ a+2=a \sqrt{2}}\)
b)
[/url]
Pitagoras dla trójkąta \(\displaystyle{ AED}\)
3.
[url=http://www.fotosik.pl] [/url]
Pitagoras dla trójkąta \(\displaystyle{ EBD}\) i \(\displaystyle{ AFC}\)