Oblicz długość odcinka

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
mikolb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 paź 2011, o 12:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

Oblicz długość odcinka

Post autor: mikolb »

W trojkacie ABC dlugosci bokow AC i BC sa odpowiedni rowne 2 i 4, zas miara kata ACB wynosi 120 stopni. Oblicz dlugosc odcinka, który jest czescia wspolna dwusiecznej kata ACB i trojkata ABC.

Staram sie zrobic to zadanie ale jakos mi nie wychodzi.

Obliczam 3 bok z twierdzenia cosinusów i wychodzi mi \(\displaystyle{ 2\sqrt{7}}\). Potem korzystam z twierdzenia o dwusiecznej kata w trojkącie i dwusieczna dzieli mi ten bok na x i 2x. Dalej nie wiem co robić, proszę o pomoc
adampx
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 158
Rejestracja: 4 mar 2009, o 09:21
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 1 raz
Pomógł: 29 razy

Oblicz długość odcinka

Post autor: adampx »

Skorzystaj jeszcze raz z twierdzenia cosinusów, dla tego fragmentu boku który obliczyłeś, że wynosi x, czyli \(\displaystyle{ \frac{2\sqrt{7}}{3}}\)
mikolb
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5
Rejestracja: 9 paź 2011, o 12:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Łódź
Podziękował: 2 razy

Oblicz długość odcinka

Post autor: mikolb »

ok już rozumiem wielkie dzięki za pomoc
ODPOWIEDZ