Znajdowanie miary kąta.

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Disnejx86
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 529
Rejestracja: 25 wrz 2011, o 09:43
Płeć: Mężczyzna
Podziękował: 114 razy
Pomógł: 56 razy

Znajdowanie miary kąta.

Post autor: Disnejx86 »

Półprosta \(\displaystyle{ OC}\) dzieli kąt \(\displaystyle{ AOB}\) na dwa kąty których różnica miar wynosi \(\displaystyle{ 50}\) stopni. Znajdź kąt między tą półprostą i dwusieczną kąta \(\displaystyle{ AOB}\).
Ostatnio zmieniony 8 paź 2011, o 11:35 przez Crizz, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Temat umieszczony w złym dziale.
chris_f
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2727
Rejestracja: 14 paź 2004, o 16:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: podkarpacie
Podziękował: 3 razy
Pomógł: 945 razy

Znajdowanie miary kąta.

Post autor: chris_f »

\(\displaystyle{ \alpha}\) - pierwszy kąt, \(\displaystyle{ \alpha+50^\circ}\) - drugi kąt, \(\displaystyle{ 2\alpha+50^\circ}\) cały kąt, \(\displaystyle{ \frac{2\alpha+50^\circ}{2}=\alpha+25^\circ}\) - kąt ramię-dwusieczna, \(\displaystyle{ \alpha+50^\circ-(\alpha+25^\circ)=25^\circ}\) szukany kąt.
ODPOWIEDZ