Obliczenie obwodu i pola dowolnego sześciokąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
amaranth
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 1
Rejestracja: 19 wrz 2011, o 21:03
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: kraków

Obliczenie obwodu i pola dowolnego sześciokąta

Post autor: amaranth »

Witam, mam problem. Nie potrafię rozwiązać tego zadania, proszę o pomoc:

Dany jest sześciokąt \(\displaystyle{ F}\) o obwodzie równym \(\displaystyle{ 12cm}\) i polu \(\displaystyle{ 8cm^2}\). Sześciokąt \(\displaystyle{ F_1}\) jest obrazem sześciokąta \(\displaystyle{ F}\) w jednokładności o skali \(\displaystyle{ k}\). Oblicz obwód i pole sześciokąta \(\displaystyle{ F_1. \ \ \ \ k= -3.}\)
Ostatnio zmieniony 4 paź 2011, o 22:50 przez Crizz, łącznie zmieniany 2 razy.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .Temat umieszczony w złym dziale.
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

Obliczenie obwodu i pola dowolnego sześciokąta

Post autor: anna_ »

Sześciokąty będą podobne.
\(\displaystyle{ \frac{Ob_{F_1}}{Ob_{F}} =3}\)
\(\displaystyle{ \frac{P_{F_1}}{P_{F}} =k^2=9}\)
ODPOWIEDZ