obwod elipsy
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 3 paź 2011, o 02:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mississauga
obwod elipsy
Witam!
Jak obliczyc "b" ze wzoru na obwod elipsy.Wszystkie pozostale dane znam.Prosze o przeksztalcenie wzoru bez nadmiernych skrotow. Z szacunkiem Zdzislaw
Jak obliczyc "b" ze wzoru na obwod elipsy.Wszystkie pozostale dane znam.Prosze o przeksztalcenie wzoru bez nadmiernych skrotow. Z szacunkiem Zdzislaw
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 3 paź 2011, o 02:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mississauga
obwod elipsy
anna_, Witam Pani Aniu !
Dziekuje za zainteresowanie sie moja sprawa. Najbardziej interesuje mnie koncowy wynik.Wszystkie podpowiedzi mile beda przezemnie widziane gdyz moze bede wiedzial gdzie robilem bledy.Jesli Pani nie ma czasu moze ktos z Pani znajomych by mi pomogl.Wzor ktory Pani napisala jest wzorem o ktory mi chodzilo.Pozdrowienia z kraju klonowego liscia ,znad wielkich jezior,jesienne ale cieple. Zdzislaw.
Dziekuje za zainteresowanie sie moja sprawa. Najbardziej interesuje mnie koncowy wynik.Wszystkie podpowiedzi mile beda przezemnie widziane gdyz moze bede wiedzial gdzie robilem bledy.Jesli Pani nie ma czasu moze ktos z Pani znajomych by mi pomogl.Wzor ktory Pani napisala jest wzorem o ktory mi chodzilo.Pozdrowienia z kraju klonowego liscia ,znad wielkich jezior,jesienne ale cieple. Zdzislaw.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
obwod elipsy
\(\displaystyle{ l=\pi\left[ \frac{3}{2} (a+b)- \sqrt{ab} \right]}\)
\(\displaystyle{ l= \frac{3}{2} (a+b)\pi- \pi \sqrt{ab}\ / \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 2l= 3(a+b)\pi- 2 \pi \sqrt{ab}}\)
\(\displaystyle{ 2 \pi \sqrt{ab}=3(a+b)\pi-2l \ /()^2}\)
\(\displaystyle{ 4 \pi ^2ab=9\pi^2a^2 + 18\pi^2ab - 12\pial + 9\pi^2b^2 - 12\pibl + 4l^2}\)
\(\displaystyle{ 9\pi^2a^2 + 18\pi^2ab - 12\pial + 9\pi^2b^2 - 12\pibl + 4l^2-4 \pi ^2ab=0}\)
\(\displaystyle{ 9\pi^2b^2 + 2\pi(7\pi a - 6l)b + 9\pi^2a^2 - 12\pi a l + 4l^2=0}\)
Teraz trzeba rozwiązać równanie kwadratowe, gdzie niewiadomą jest \(\displaystyle{ b}\), pozostałe wielkości traktujemy jako parametry.
\(\displaystyle{ l= \frac{3}{2} (a+b)\pi- \pi \sqrt{ab}\ / \cdot 2}\)
\(\displaystyle{ 2l= 3(a+b)\pi- 2 \pi \sqrt{ab}}\)
\(\displaystyle{ 2 \pi \sqrt{ab}=3(a+b)\pi-2l \ /()^2}\)
\(\displaystyle{ 4 \pi ^2ab=9\pi^2a^2 + 18\pi^2ab - 12\pial + 9\pi^2b^2 - 12\pibl + 4l^2}\)
\(\displaystyle{ 9\pi^2a^2 + 18\pi^2ab - 12\pial + 9\pi^2b^2 - 12\pibl + 4l^2-4 \pi ^2ab=0}\)
\(\displaystyle{ 9\pi^2b^2 + 2\pi(7\pi a - 6l)b + 9\pi^2a^2 - 12\pi a l + 4l^2=0}\)
Teraz trzeba rozwiązać równanie kwadratowe, gdzie niewiadomą jest \(\displaystyle{ b}\), pozostałe wielkości traktujemy jako parametry.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
obwod elipsy
anna_ pisze:Proszę bardzo:Chromosom pisze:anna_Podaj proszę źródło.
Zauważ, że przy tym wzorze pojawia się znaczek \(\displaystyle{ \approx}\)
Wzór dokładny wyraża się całką eliptyczną.
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
obwod elipsy
anna_ pisze:\(\displaystyle{ l=\pi\left[ \frac{3}{2} (a+b)- \sqrt{ab} \right]}\)
Chodzi o ten wzór?
potasz pisze:Wzor ktory Pani napisala jest wzorem o ktory mi chodzilo.
- Zordon
- Użytkownik
- Posty: 4977
- Rejestracja: 12 lut 2008, o 21:42
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 75 razy
- Pomógł: 910 razy
obwod elipsy
ja nie twierdzę, że nie o ten wzór chodziło, tylko że to nie jest wzór na obwód elipsy; rzeczywiście to jest już pewne czepianie się, więc na tym zakończę mój wkład w dyskusję
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
obwod elipsy
wikipedia:
I widziałam ten znak przybliżenia.Obwód elipsy jest dany tzw. całką eliptyczną i nie daje się w ogólnym przypadku zapisać w postaci algebraicznej. Przybliżony wzór na obwód elipsy...
-
- Użytkownik
- Posty: 3
- Rejestracja: 3 paź 2011, o 02:29
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: mississauga
obwod elipsy
Witam !
Dziekuje bardzo za pomoc. Bez Pani pomocy prawdopodobnie nigdy bym tego nie rozwiazal.Pozdrawiam. Zdzislaw
Dziekuje bardzo za pomoc. Bez Pani pomocy prawdopodobnie nigdy bym tego nie rozwiazal.Pozdrawiam. Zdzislaw