Trapez - 3 zadanka

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
yarlan
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 45
Rejestracja: 27 mar 2006, o 21:56
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: W-wa
Podziękował: 5 razy

Trapez - 3 zadanka

Post autor: yarlan »

Witam

Mam problemm z rozwiązaniem takich 3 zadanek, dotyczących trapezu:

1. W trapezie prostokątnym dłuższe ramię równe krótszej przekątnej ma długość 10cm. kąt rozwarty ma miarę 120x stopni. Oblicz długość pozostałych boków.

2. Wyznacz kąty trapezu równoramiennego, którego boki mają długość \(\displaystyle{ 4 \sqrt{3}}\)
, \(\displaystyle{ 10\sqrt{3}}\), 6cm. 6cm.

3. W trapezie równoramiennym przekątna ma długość 12cm i tworzy z podstawą kąt miary 30 stopni. Oblicz pole trapezu.

Dzięki za ewentualną pomoc. Prosiłabym też o łopatologiczne wyłożenie, jak zrobić te zadanka
florek177
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 3018
Rejestracja: 23 mar 2005, o 10:26
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Gdynia
Podziękował: 2 razy
Pomógł: 322 razy

Trapez - 3 zadanka

Post autor: florek177 »

zad. 1.

kat rozwarty ma ( 90° + 30° ) --> wysokość trapezu z cosinusa, odcinek podstawy do kąta ostrego z sinusa. reszta liczy się sama.
grzegorz87
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 281
Rejestracja: 29 gru 2006, o 15:49
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Tarnowskie Gory
Podziękował: 84 razy
Pomógł: 53 razy

Trapez - 3 zadanka

Post autor: grzegorz87 »

Zad 2
Narysuj sobie ten trapez. Wypuść wysokości na podstawe. Utworzą ci sie po bokach 2 trójkąty prostokątne o podstawie \(\displaystyle{ 3\sqrt{3}}\). Z cosinusa obliczysz kąt przy podstawie.
\(\displaystyle{ cos\alpha=\frac{3\sqrt{3}}{6}}\)
\(\displaystyle{ \alpha=30^{0}}\)
\(\displaystyle{ \beta= 60^{0}+90^{0}}\)


Zad 3
Podobnie, narysuj trapez i przekątną z wierzchołka opuśc wysokość i masz trójkąt prostokątny.
z sinusa obliczysz wysokość trapeza. Podstawy policz w podobny sposób, z cosinusa będziesz miał większą część. Potem z mniejszego trójkata policzysz podstawe z sinusa hx=sin 30. Powinnaś sobie poradzić
ODPOWIEDZ