Rozwiąz okrąg mając jego wycinek
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąz okrąg mając jego wycinek
Jak mozna obliczyc promien okręgu mając jego wycinek, gdzie znamy dlugosc podstawy i wysokosc tego wycinka? (krotsza wyskosc)
- ares41
- Użytkownik
- Posty: 6499
- Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 142 razy
- Pomógł: 922 razy
Rozwiąz okrąg mając jego wycinek
Trójkąt utworzony przez promienie i cięciwę łączącą punkty wspólne promieni z okręgiem jest równoramienny.
Znając podstawę takiego trójkąta i wysokość opuszczoną na nią jesteśmy w stanie wyznaczyć długość ramienia za pomocą związków trygonometrycznych lub z twierdzenia Pitagorasa.
Znając podstawę takiego trójkąta i wysokość opuszczoną na nią jesteśmy w stanie wyznaczyć długość ramienia za pomocą związków trygonometrycznych lub z twierdzenia Pitagorasa.
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąz okrąg mając jego wycinek
Ale znamy wysokosc wycinka a nie tego trojkąta. Dlugosc podstawy wycinka nie jest dluzsza niz srednica kola
Zaraz wstawie fotke tego wycinka ale latwo sie domyslec jak wyglada
[/url]
Zaraz wstawie fotke tego wycinka ale latwo sie domyslec jak wyglada
[/url]
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąz okrąg mając jego wycinek
Super dzieki anna
powiedz mi gdzie mozna takie ladne obrazki rysowac?
powiedz mi gdzie mozna takie ladne obrazki rysowac?
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Rozwiąz okrąg mając jego wycinek
A jak promien tego okregu?
[/url]
Miedzy bokiem 3 a 4 jest kat 90 stopni
[/url]
Miedzy bokiem 3 a 4 jest kat 90 stopni
-
- Użytkownik
- Posty: 16328
- Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
- Płeć: Kobieta
- Podziękował: 35 razy
- Pomógł: 3248 razy
Rozwiąz okrąg mając jego wycinek
Płącz ten górny punkt z końcami cięciwy.
Policz boki otrzymanego trójkąta.
Promień okręgu opisanego na trójkącie
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)} }}\)
Policz boki otrzymanego trójkąta.
Promień okręgu opisanego na trójkącie
\(\displaystyle{ R=\frac{abc}{4\sqrt{p(p-a)(p-b)(p-c)} }}\)