W trójkącie \(\displaystyle{ ABC}\)dane są: \(\displaystyle{ \sin \alpha = \frac{1}{5},\cos \beta = \frac{3}{5}, |BC|=8cm}\). Wyznacz długość boku \(\displaystyle{ AC}\).
Wie ktoś jak się z tym uporać?
Długość boku
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 15 maja 2010, o 16:58
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 8 razy
Długość boku
Ah juz wiem!
Wcześniej mi już poprawny wynik wyszedł lecz z powodu złego oznaczenia trójkąta coś mi się nie zgadzało (błędne oznaczenie trójkąta w książce)
Wcześniej mi już poprawny wynik wyszedł lecz z powodu złego oznaczenia trójkąta coś mi się nie zgadzało (błędne oznaczenie trójkąta w książce)