Oblicz pole równoległoboku

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
Ojcon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 22 paź 2009, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Oblicz pole równoległoboku

Post autor: Ojcon »

Długo nad tym zadaniem myślałem ale nic mi do głowy nie przychodzi. Jak wyznaczyć x aby móc obliczyć obwód ?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Oblicz pole równoległoboku

Post autor: kamil13151 »

Coś mi się wydaje, że nie da się wyznaczyć iksa, ponieważ gdy przedłużymy odcinki to też będą spełniać założenia z rysunku. Także obwód: \(\displaystyle{ 6x+10}\).
Ojcon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 25
Rejestracja: 22 paź 2009, o 20:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 2 razy

Oblicz pole równoległoboku

Post autor: Ojcon »

Pole wynosi 20 \(\displaystyle{ cm^{2}}\). Zadanie ze sprawdzianu, dopiero teraz sobie przypomniałem.
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2011, o 19:08 przez Ojcon, łącznie zmieniany 4 razy.
Awatar użytkownika
ares41
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 6499
Rejestracja: 19 sie 2010, o 08:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 142 razy
Pomógł: 922 razy

Oblicz pole równoległoboku

Post autor: ares41 »

A przypadkiem nie było podanego pola?
kamil13151
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 5018
Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Warszawa
Podziękował: 459 razy
Pomógł: 912 razy

Oblicz pole równoległoboku

Post autor: kamil13151 »

No to wyznacz wysokość z własności trójkąta 30,60,90 stopni.
Awatar użytkownika
Vax
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2913
Rejestracja: 27 kwie 2010, o 22:07
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Biała Podlaska / Warszawa
Podziękował: 4 razy
Pomógł: 612 razy

Oblicz pole równoległoboku

Post autor: Vax »

Albo zastosuj wzór na pole równoległoboku \(\displaystyle{ P = ab\sin\alpha}\) gdzie a,b to boki a \(\displaystyle{ \alpha}\) kąt między nimi.
ODPOWIEDZ