Z punktu P poprowadzono styczna do okregu o srodku S. Odlegl
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Z punktu P poprowadzono styczna do okregu o srodku S. Odlegl
Z punktu P poprowadzono styczna do okregu o srodku S. Odleglosc od punktu P do srodka okregu jest rowna 2 cm, a do punktu stycznosci A jest rowna \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)cm. Oblicz pole wycinka kola BSA
\(\displaystyle{ P= \frac{30 ^{o} }{360 ^{o} } \cdot \pi \left( \sqrt{3} \right) ^{2} = \frac{ \pi }{4}cm ^{2}}\)
Gdzie robie bład bo nie kumam. W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\)
\(\displaystyle{ P= \frac{30 ^{o} }{360 ^{o} } \cdot \pi \left( \sqrt{3} \right) ^{2} = \frac{ \pi }{4}cm ^{2}}\)
Gdzie robie bład bo nie kumam. W odpowiedziach jest \(\displaystyle{ \frac{ \pi }{6}}\)
Ostatnio zmieniony 23 wrz 2011, o 13:40 przez qwadrat, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Z punktu P poprowadzono styczna do okregu o srodku S. Odlegl
Zadanie niekompletne.qwadrat pisze:Z punktu P poprowadzono styczna do okregu o srodku S. Odleglosc od punktu P do srodka okregu jest rowna 2 cm, a do punktu stycznosci A jest rowna \(\displaystyle{ \sqrt{3}}\)cm. Oblicz pole wycinka kola
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Z punktu P poprowadzono styczna do okregu o srodku S. Odlegl
Juz poprawilem ale chyba mozna bylo sie domyslec o ktory wycinek chodzi ?
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Z punktu P poprowadzono styczna do okregu o srodku S. Odlegl
To Ty widzisz rysunek - ja mam co najmniej dwa wycinki ASB.
Domyślając się co to B - określ kąty trójkąta ASP (nie pomyl się).
Domyślając się co to B - określ kąty trójkąta ASP (nie pomyl się).
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Z punktu P poprowadzono styczna do okregu o srodku S. Odlegl
\(\displaystyle{ \sphericalangle PSA=30 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle SAP=90 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle APS=60 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle SAP=90 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle APS=60 ^{o}}\)
-
- Użytkownik
- Posty: 348
- Rejestracja: 10 paź 2010, o 23:32
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: sinus
- Pomógł: 1 raz
Z punktu P poprowadzono styczna do okregu o srodku S. Odlegl
Nie kapuje. Czekaj zaraz wstawie fotke tego zdjecia
[/url]
Wycinek na zolto zamalowany. Ten trzeba obliczyc
[/url]
Wycinek na zolto zamalowany. Ten trzeba obliczyc
- Igor V
- Użytkownik
- Posty: 1605
- Rejestracja: 16 lut 2011, o 16:48
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Polska
- Podziękował: 18 razy
- Pomógł: 604 razy
Z punktu P poprowadzono styczna do okregu o srodku S. Odlegl
Zauważ że ten trójkąt jest prostokątny (styczna do okręgu i promień).Mając długości boków możesz policzyć szukany kąt z funkcji trygonometrycznych.Promień zaś policz z tw.Pitagorasa.
-
- Użytkownik
- Posty: 23498
- Rejestracja: 8 kwie 2008, o 22:04
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: piaski
- Podziękował: 1 raz
- Pomógł: 3265 razy
Z punktu P poprowadzono styczna do okregu o srodku S. Odlegl
\(\displaystyle{ \sphericalangle PSA=60 ^{o}}\)qwadrat pisze:\(\displaystyle{ \sphericalangle PSA=30 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle SAP=90 ^{o}}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle APS=60 ^{o}}\)