trójkąt wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
raye
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 3 lis 2010, o 18:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: raye »

W okrąg wpisano trójkąt równoramienny ABC taki że kąt \(\displaystyle{ ACB=120^\circ,\ AC=BC=5}\). Oblicz promień R tego okręgu. nie wiem jak wyznaczyć bok AB
nie miałam jeszcze twierdzenia sinusów i cosinusów, dlatego pytam, czy nie można policzyć tu pokazanego boku AB z własności trójkąta 30−60−90 pozniej podstawic do wszoru na p, a póżniej do Herona, mając obliczone pole trójkąta możemy skorzystać ze wzoru na \(\displaystyle{ R= \frac{abc}{4P}}\) ? Nie wiem czy dobrze myślę
wtedy: wysokość tego trójkąta : 2.5 a cala podstawa \(\displaystyle{ 2 \cdot \frac{5 \sqrt{3} }{2} = \frac{10 \sqrt{3} }{2} = 5 \sqrt{3}}\)
Ostatnio zmieniony 21 wrz 2011, o 20:35 przez Chromosom, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Niepoprawnie napisany kod LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z http://matematyka.pl/178502.htm .
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: anna_ »

Nie prościej policzyć to pole ze wzoru z sinusem kąta między ramionami?
Podstawę AB policzysz z trójkąta 30−60−90.
raye
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 3 lis 2010, o 18:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: raye »

czyli \(\displaystyle{ sin30^\circ}\)
\(\displaystyle{ sin30^\circ}\) =\(\displaystyle{ \frac{h}{5}}\)?
a i zeby to obliczyc wstawiam za \(\displaystyle{ sin30^\circ}\)= \(\displaystyle{ \frac{1}{2}}\)?
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: anna_ »

\(\displaystyle{ P= \frac{5^2 \sin120^o}{2}=\frac{25 \cdot \frac{ \sqrt{3} }{2} }{2} =...}\)
a wysokość nie jest do niczego potrzebna
raye
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 39
Rejestracja: 3 lis 2010, o 18:35
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Polska
Podziękował: 3 razy

trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: raye »

nie czaję ale dzieki
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3248 razy

trójkąt wpisany w okrąg

Post autor: anna_ »

Znasz ten wzór na pole:
\(\displaystyle{ P= \frac{ab\sin\alpha}{2}}\)?
ODPOWIEDZ