o ile procent wzrośnie pole trójkąta

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
deathrider
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 13 kwie 2011, o 11:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 15 razy

o ile procent wzrośnie pole trójkąta

Post autor: deathrider »

Proszę o pomoc w rozwiązaniu zadań:

1.Boki trójkąta równobocznego wydłużono o 5%.
O ile procent wzrosło pole tego trójkąta?

2. O ile procent należy wydłużyć boki trójkąta równobocznego, by jego pole wzrosło o 69% ?
Awatar użytkownika
alfgordon
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 2176
Rejestracja: 10 lis 2010, o 13:14
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Kraków
Podziękował: 10 razy
Pomógł: 379 razy

o ile procent wzrośnie pole trójkąta

Post autor: alfgordon »

bok trójkąta ma długość: \(\displaystyle{ a}\), to bok powiększonego trójkąta ma długość: \(\displaystyle{ \frac{105}{100} a}\)
deathrider
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 41
Rejestracja: 13 kwie 2011, o 11:29
Płeć: Kobieta
Lokalizacja: Siedlce
Podziękował: 15 razy

o ile procent wzrośnie pole trójkąta

Post autor: deathrider »

i mam to podstawić do wzoru \(\displaystyle{ P= \frac{a ^{2} \sqrt{3} }{4}}\)?

dalej mi źle wychodzi...powinno być 10,25%
ODPOWIEDZ