Miary kątów i obwód trójkąta
-
- Użytkownik
- Posty: 41
- Rejestracja: 13 kwie 2011, o 11:29
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Siedlce
- Podziękował: 15 razy
Miary kątów i obwód trójkąta
W trójkącie równoramiennym o polu \(\displaystyle{ 12 \sqrt{3} cm ^{2}}\) stosunek wysokości poprowadzonej na podstawę do długości podstawy jest równy \(\displaystyle{ \frac{ \sqrt{3} }{6}}\) . Oblicz miary kątów oraz obwód tego trójkąta.
-
- Użytkownik
- Posty: 5018
- Rejestracja: 28 wrz 2009, o 16:53
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Warszawa
- Podziękował: 459 razy
- Pomógł: 912 razy
Miary kątów i obwód trójkąta
Obliczenie podstawy i wysokości.
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{2}ah=12 \sqrt{3} \\ \frac{h}{a} =\frac{ \sqrt{3} }{6} \end{cases}}\)
\(\displaystyle{ \begin{cases} \frac{1}{2}ah=12 \sqrt{3} \\ \frac{h}{a} =\frac{ \sqrt{3} }{6} \end{cases}}\)