Nie mam na to pomysłu, wskazówki mile widziane.[/quote]Udowodnij, że suma odległości dowolnego punktu trójkąta równobocznego od jego boków jest równa wysokości tego trójkąta.
Udowodnić cz.2
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 3 sty 2007, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 15 razy
Udowodnić cz.2
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11414
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11414
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Udowodnić cz.2
łaczysz ten punkt w kazdym wierzcholkiem trojkata, otrzymujesz trzy trojkaty..i suma ich pol to
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}xa+\frac{1}{2}ya+\frac{1}{2}za= P(trojkata)}\)
itd...
\(\displaystyle{ \frac{1}{2}xa+\frac{1}{2}ya+\frac{1}{2}za= P(trojkata)}\)
itd...