Obrazem półkola \(\displaystyle{ F}\) w podobieństwie o skali \(\displaystyle{ \frac{6}{5}}\) jest półkole \(\displaystyle{ F_1}\),którego obwód wynosi \(\displaystyle{ 12cm}\). Oblicz długość promienia półkola.
Z góry dziękuję za wskazówki !
Długość promienia półkola
-
- Użytkownik
- Posty: 13
- Rejestracja: 6 wrz 2011, o 16:03
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Szczuka
- Podziękował: 5 razy
Długość promienia półkola
Ostatnio zmieniony 19 wrz 2011, o 17:01 przez ares41, łącznie zmieniany 1 raz.
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
Powód: Nieczytelny zapis - brak LaTeX-a. Proszę zapoznaj się z instrukcją: http://matematyka.pl/latex.htm .
- aniu_ta
- Użytkownik
- Posty: 667
- Rejestracja: 27 gru 2010, o 18:23
- Płeć: Kobieta
- Lokalizacja: Pomorskie
- Podziękował: 36 razy
- Pomógł: 92 razy
Długość promienia półkola
Narysuj sobie półkole. Zastanów się jak zapisać wzór na obwód półkola \(\displaystyle{ F_1}\) o promieniu \(\displaystyle{ r_1}\).
Korzystając z tego wzoru oblicz długość promienia \(\displaystyle{ r_1}\).
Potem skorzystaj z: \(\displaystyle{ \frac{r_{1} }{r} =k}\) i oblicz długość promienia \(\displaystyle{ r}\).
Korzystając z tego wzoru oblicz długość promienia \(\displaystyle{ r_1}\).
Potem skorzystaj z: \(\displaystyle{ \frac{r_{1} }{r} =k}\) i oblicz długość promienia \(\displaystyle{ r}\).