Będę wdzięczny za wskazówki.Udowodnij, że w trójkącie prostokątnym, w którym jedna przyprostokątna jest dwa razy dłuższa od drugiej, wysokość opuszczona na przecieprostokątną dzieli ją w stosunku 1:4
Udowodnić
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 3 sty 2007, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 15 razy
Udowodnić
- mol_ksiazkowy
- Użytkownik
- Posty: 11431
- Rejestracja: 9 maja 2006, o 12:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Podziękował: 3155 razy
- Pomógł: 748 razy
Udowodnić
boki trojkata a, 2a, \(\displaystyle{ a \sqrt{5}}\), wspomniamna wysokosc dzieli przeciwprostokatna na odcinki x, y, wiec
\(\displaystyle{ x+y = a \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ x^2-y^2=3a^2}\)
itd....
\(\displaystyle{ x+y = a \sqrt{5}}\)
\(\displaystyle{ x^2-y^2=3a^2}\)
itd....