Proszę o wyjaśnienie sposobu rozwiązania takiego zadania.[/quote]Obliczyć stosunek pól dwóch figur, na jakie podzieliła koło cięciwa o długości równej promieniowi tego koła.
Obliczyć stosunek pól
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 3 sty 2007, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 15 razy
Obliczyć stosunek pól
- Ziom Ziomisław
- Użytkownik
- Posty: 255
- Rejestracja: 12 sty 2006, o 21:35
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: I LO Inowrocław
- Pomógł: 20 razy
Obliczyć stosunek pól
Masz dwie figury 1 to półkole o prominiu r/2, a druga to różnica pól całego koła i 1 figury. Trochę rachunków i masz odpowiedz - 1/7
-
- Użytkownik
- Posty: 34
- Rejestracja: 3 sty 2007, o 18:00
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Poznań
- Podziękował: 15 razy
Obliczyć stosunek pól
Ta mniejsza to półkole? To mi nie wygląda na półkole.
Jak w takim razie obliczyć jej pole?
Jak w takim razie obliczyć jej pole?
-
- Użytkownik
- Posty: 545
- Rejestracja: 1 wrz 2004, o 22:47
- Płeć: Mężczyzna
- Lokalizacja: Kraków
- Pomógł: 53 razy
Obliczyć stosunek pól
Jeśli cięciwa jest równa promieniowi to trójkąt ABS jest równoboczny.
Mamy obliczyć stosunek pola odcinka ABQ kola, do pozostałej części
koła. Pole odcinka kola jest równe polu wycinka koła ASBQ minus pole
trójkąta ASB.
Zatem pole odcinka koła
\(\displaystyle{ P_{odc}\,=\, \frac{1}{6} \pi r^{2} - \frac{\sqrt{3}}{4} r^{2}}\)
Szukany stosunek
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{6}\cdot \pi\cdot r^{2} - \frac{\sqrt{3}}{4}\cdot r^{2} }{ \pi\cdot r^{2} - (\frac{1}{6}\cdot \pi\cdot r^{2} - \frac{\sqrt{3}}{4}\cdot r^{2}) } \,=\, \frac{ 2\cdot \pi - 3\cdot \sqrt{3} }{ 10\cdot \pi + 3\cdot \sqrt{3} }}\)
Mamy obliczyć stosunek pola odcinka ABQ kola, do pozostałej części
koła. Pole odcinka kola jest równe polu wycinka koła ASBQ minus pole
trójkąta ASB.
Zatem pole odcinka koła
\(\displaystyle{ P_{odc}\,=\, \frac{1}{6} \pi r^{2} - \frac{\sqrt{3}}{4} r^{2}}\)
Szukany stosunek
\(\displaystyle{ \frac{ \frac{1}{6}\cdot \pi\cdot r^{2} - \frac{\sqrt{3}}{4}\cdot r^{2} }{ \pi\cdot r^{2} - (\frac{1}{6}\cdot \pi\cdot r^{2} - \frac{\sqrt{3}}{4}\cdot r^{2}) } \,=\, \frac{ 2\cdot \pi - 3\cdot \sqrt{3} }{ 10\cdot \pi + 3\cdot \sqrt{3} }}\)