sześciokąt wpisany w okrąg

Wielokąty (n>3). Okręgi. Inne figury płaskie. Zadania i twierdzenia z nimi związane. Geometria rzutowa na płaszczyżnie.
platynamen
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 67
Rejestracja: 13 wrz 2011, o 01:09
Płeć: Mężczyzna
Lokalizacja: Sdgalk
Podziękował: 11 razy

sześciokąt wpisany w okrąg

Post autor: platynamen »

Mam problem z takim zadaniem:
Sześciokąt ABCDEF jest wpisany w okrąg i punkt P jest punktem przecięcia się półprostych BC i AD. Udowodnić, że \(\displaystyle{ \sphericalangle AFB - \sphericalangle CED = \sphericalangle APB}\)
anna_
Użytkownik
Użytkownik
Posty: 16328
Rejestracja: 26 lis 2008, o 20:14
Płeć: Kobieta
Podziękował: 35 razy
Pomógł: 3247 razy

sześciokąt wpisany w okrąg

Post autor: anna_ »

AU
AU
f2f4d1b14eecbde6m.png (14.72 KiB) Przejrzano 56 razy
[/url]

\(\displaystyle{ \sphericalangle AFB=\alpha}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle CED=\beta}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle APB=\gamma}\)

Kąty wpisane oparte na tym samym łuku są równe
\(\displaystyle{ \sphericalangle CAD=\beta}\)

\(\displaystyle{ \sphericalangle BFC=\sphericalangle BAC=\delta}\)

Mamy też równość kątów:
\(\displaystyle{ \sphericalangle BAD=\sphericalangle PCD=\beta+\delta}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle ABC=\sphericalangle ADP=180^o-(\alpha+\delta)}\)

Z sumy kątów trójkąta \(\displaystyle{ CPD}\)
\(\displaystyle{ \sphericalangle APB=180^o-(\sphericalangle PCD+\sphericalangle ADP)}\)
\(\displaystyle{ \gamma=180^o-[\beta+\delta+180^o-(\alpha+\delta)]}\)
\(\displaystyle{ \gamma=180^o-[\beta+\delta+180^o-\alpha-\delta]}\)
\(\displaystyle{ \gamma=\alpha-\beta}\)
ODPOWIEDZ